Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE) Şubat'ta beklentilerin altında yüzde 0.16 artarken, yıllık enflasyon ise Ocak ayındaki yüzde 20.35'ten Şubat'ta yüzde 19.67'ye geriledi. Dolar/TL ise saat 09:17 itibari ile 5.3836/ 5.3852 seviyesinde işlem gördü. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı" desc="Şubat ayı enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.67 arttı. Bu rakam son dönemde açıklanan bir çok enflasyon verisinde olduğu gibi, 2004 yılından bu yana görülen en yüksek Şubat ayı enflasyonu oldu. Aylık enflasyon ocak ayına göre yüzde 0.16 yükseldi. Marul yüzde 35.19'luk fiyat artışıyla şubat ayının zam şampiyonu oldu. Yıllık enflasyon 5 ay sonra yüzde 20'nin altına geriledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/pazar-reuters_16_9_1541319614-880x495_16_9_1541407133-1_16_9_1551689337.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-enflasyon-rakamlari-aciklandi-14-3768897/"]

Enflasyon verisi sonrası TCMB'nin faiz indirimlerini erkene çekip çekmeyeceği piyasada tartışılırken TCMB'nin "enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajı ile birlikte bu haftaki toplantısında faiz indirimine gitmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Reuters'ın 17 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre TCMB'nin faiz indirimlerine Haziran ayında başlaması ve seri indirimlerin yılın kalanında 500 baz puana ulaşması bekleniyor.,

ENFLASYON VERİLERİ FAİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ


Beklentilerin altındaki enflasyon verisi sonrası Haziran ayına yönelik ilk faiz indirimi beklentileri henüz değişmedi ancak TCMB'nin "veri odaklı" politika söylemi ile birlikte ilk faiz indirimi tahminlerini erkene çekmek açısından enflasyon verileri önümüzdeki dönemde daha da yakından takip ediliyor olacak.

Bazı bankacılar TCMB'nin ekonomideki yavaşlamayı da dikkate alarak ilk faiz indirimini Nisan ayına çekebileceğini öngörüyor. Ancak bu beklenti henüz genele yayılmış değil. Bu kapsamda PPK toplantısında çıkacak mesajlar piyasada yakından takip edilecek.



Bir bankanın döviz masası müdürü, "Bankacılık sisteminde TCMB'nin faizi şu anda en büyük belirleyici konumunda değil. Dolayısıyla faiz indirimin yavaşlayan ekonomiyi destekleyeceği yorumlarına katılmıyoruz. TCMB'nin söylemlerini ve mevcut enflasyon gelişmelerini dikkate alarak bankadan Haziran ayından önce bir faiz indirimi beklemiyoruz" dedi ve ekledi:

"TCMB'nin yarın açıklanacak PPK kararının satır aralarındaki mesajlara da mutlaka odaklanacağız. Buradan ileriye dönük bir mesaj gelebilir. Bunun haricinde haftanın kalanında Avrupa Merkez Bankası faiz kararı önemli. Bir diğer taraftan ise Türkiye ABD ilişkilerini yakından takip etmeye devam ediyoruz. Türkiye'nin Patriot/S-400 tercihinin ABD Türkiye ilişkilerinde yaratabileceği soru işaretleri piyasa açısından da oldukça önemli."

[old_news_related_template title="Altın fiyatlarında son durum ne? Çeyrek altın ne kadar? İşte güncel altın fiyatları" desc="Altına yatırım yapmak isteyen veya hediye olarak almak isteyen vatandaşlar, altın fiyatlarındaki her iniş ve çıkışı dikkatle izliyor. Bugün de 'Altın fiyatları ne kadar?' sorusu en çok araştırılan konuların başında geliyor. Altının gramı günün ilk dakikalarında 222,95 TL ile satışa sunuluyor. Çeyrek altın fiyatları bugün 356,49 liradan alınırken, 364,53 liradan satılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/aaaa-3_16_9_1551761912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-bugun-ne-kadar-iste-en-guncel-ceyrek-altin-ve-gram-altin-fiyatlari-3782526/"]

Bugün iç piyasada aylık enflasyon gelişmeleri raporu ve Şubat ayı reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek. Dış piyasalarda ise Euro bölgesi perakende satışlar ve ve hizmetler PMI verieri, ABD ISM hizmetler endeksi ve yeni konut satışları takip edilecek.

ABD İLE İLİŞKİLER VE SEÇİM DE İZLENİYOR


Başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci politikalar ise zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Türkiye Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı.

Piyasalarda süreç Türkiye ABD ilişkileri açısından yakından takip ediliyor. ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Türkiye'yi, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan 'Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi' (GSP) programından çıkarmayı düşündüğünü açıkladı. USTR basın bülteninde "Türkiye artık Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine katılmaya uygun değil, çünkü ekonomik olarak yeterince gelişti" dedi.

Öte yandan yatırımcılar bu ay sonunda yapılacak yerel seçimleri de yakından izliyorlar. Yerel seçimlere bir aydan az zaman kalırken zor ekonomik şartlar AKP'nin oy oranlarını olumsuz etkiliyor.

Küresel piyasalarda ise dolar ABD'nin dirençli ekonomisi ve Avrupa Merkez Bankası'nın(ECB) toplantısı öncesinde euronun zayıf seyir izlemesiyle başlıca para birimleri karşısında iki haftanın zirvesine yakın seyrediyor.

Euro ECB'nin Perşembe günü yapacağı para politikası toplantısı öncesinde dalgalı seyir izliyor. ECB euro bölgesi ekonomisini uzun süreli yavaşlamadan nasıl koruyacağı konusunda giderek daha fazla baskı altında kalıyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.84 valörde son işlemde yüzde 18.7 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.30 valörde son işlemde yüzde 15.34 oldu.

REUTERS