Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından Türkiye ekonomisi yavaşlama eğilimine girmiş, faizler, işsizlik ve enflasyon yönünü yukarı çevirmişti.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.2481/5.2501, euro/TL ise 5.9460/5.9503 seviyelerinden işlem görüyor." image="" day="11" month="ŞUB" hour="09" minute="22" width="" height=""]

Bu süreçte iktisadi faaliyette belirgin bir yavaşlama yaşanırken bu hafta açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, ödemeler dengesi, Ekim Kasım Aralık dönemini kapsayan iş gücü istatistikleri ve Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri, TCMB beklenti anketi piyasalarda yakından takip edilecek.

Bu hafta Perşembe ve Cuma günleri açıklanacak bu veriler ile birlikte Aralık ayı ve dolayısıyla 2018 yılı son çeyreğe ilişkin bir çok veri seti de tamamlanmış olacak. Böylece ekonomistler yerel seçimlerden kısa bir süre önce, 11 Mart'ta açıklanacak olan 2018 son çeyrek büyüme tahminlerini netleştirecekler.

SANAYİ ÜRETİMİNDE DARALMA BEKLENİYOR


Reuters anketine göre, büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretiminin Aralık ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış bazda yüzde 7.5 daralması bekleniyor.

Hükümet istihdam, vergi teşvikleri başta olmak üzere reel sektöre yönelik adımlarla ekonomik daralmayı yavaşlatmaya, işsizliği azaltmaya çalışıyor. Orta vadeli programda 2019 yılı için ciddi bir yavaşlama ile yüzde 2.3 büyüme öngörülürken piyasa tahminleri 2019 için gün geçtikçe daralmaya doğru revize ediliyor.

Reuters'ın Ocak ayı ortasında 51 kurumun katılımıyla yaptığı ankette 2018 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3'e gerilerken, 2019 beklentileri ise yüzde 1.1'den yüzde 0.2'ye geriledi.



Ekonomistler son bir ayda da 2019 beklentilerini genel olarak aşağı revize ediyorlar. Son dönemde iç talepteki yavaşlama beklentilerine dış talepte öngörülmeyen yavaşlamanın da eklenmesi büyümede aşağı revizyonları hızlandırıyor.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Avrupa Komisyonu geçen hafta euro bölgesine dair 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 1.9'dan yüzde 1.3'e indirdi. 2018'de AB'ye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 50'sini oluşturuyor. Dolayısıyla AB'deki yavaşlama nedeniyle Türkiye ihracat üzerinden olumsuz etkilenecektir" dedi ve ekledi:

"2019'a yönelik baz senaryomuzda AB büyümesini yüzde 1.7 tahmin etmiştik. Modelimize göre eğer AB büyümesi yüzde 1.3'e yavaşlarsa yüzde 1 olan 2019 Türkiye büyüme tahminimiz yüzde 0.5'e kadar gerileyebilir."

Küresel piyasalarda ise ekonomik büyüme hakkındaki endişeler ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yön verdiği Asya borsaları haftaya düşüşle başladı.

Yatırımcılar bu hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin bir sonraki turu kapsamında ABD heyetinin Çin'e yapacağı seyahati izleyecekler.

HAZİNE İHALELERİ, ERDOĞAN'IN RUSYA ZİYARETİ, S&P İZLENİYOR


Yoğun veri gündemi ile birlikte bu hafta yatırımcılar Brexit sürecini, yerel seçim hazırlıklarını, Erdoğan'ın Rusya ziyaretini, Hazine'nin yarın düzenleyeceği kuponsuz tahvil ihalesini ve Cuma günü piyasa kapanışı ile birlikte açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's not yorumlarını izleyecekler.

Özellikle Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyaretinin Suriye'deki jeopolitik gelişmelere etkisi yakından takip edilirken bir diğer taraftan ise yatırımcılar seçim sonuçlarının piyasaya olası etkisine dair de izlenim edinmeye de çalışıyorlar.

AKP'nin son yaptırdığı ankette İstanbul adayı Binali Yıldırım rakibi CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun beş puan önünde çıkarken, CHP-İyi Parti adayı Mansur Yavaş AKP'li rakibi Mehmet Özhaseki'nin üç puan önünde bulunuyor.

Erdoğan, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerdeki belediyeleri elinde tutmayı öncelikleri arasında tutuyor.

En son 2014'te yapılan yerel seçimde AKP Türkiye genelinde yüzde 45.6, CHP yüzde 27.8, MHP yüzde 15.2 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı için geçen yıl yapılan seçimi yüzde 52.59 ile Erdoğan kazanırken, Cumhur İttifakı yüzde 53.66 oya ulaşmıştı. Bunda AKP'nin oyu yüzde 42.56, MHP'nin oyu ise yüzde 11.1 düzeyinde gerçekleşmişti.

[old_news_related_template title="Güncel çeyrek ve gram altın fiyatları 11 Şubat" desc="Altın fiyatları yeni haftaya yatay seyirde başladı. Anbean takip edilen güncel çeyrek ve gram altın fiyatları haberimizde. İşte 11 Şubat güncel çeyrek, gram ve yarım altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/altin-fiyatlari-7_16_9_1549862844.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/guncel-ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-11-subat-3475161/"]

Dolar/TL geçen hafta dolar endeksindeki yükseliş, gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen bozulma ile medyada yer alan ve ABD'li bir yetkiliye dayandırılan S-400 haberinin ardından dalgalanmıştı.

Bu dalgalanmaya karşın Fed sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde değer kazancı eğilimi ile kurdaki yükseliş sınırlı ve geçici kaldı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bir çok endişeye karşın piyasalarda ciddi bir yabancı girişi görüyoruz. Bunu tetikleyen ana etken Fed'in faiz artışlarında TCMB'nin ise faiz indiriminde sabırlı olacağı beklentileri" dedi. Bankacı lokallerin ise döviz talebi yaratmaya devam ettiklerini bu talebin yabancı girişleriyle dengelendiğini belirtti.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemde yüzde 14.58 seviyesindeydi.

REUTERS