Bankacılar bugün küresel risk iştahındaki toparlanmanın Türkiye piyasalarında da olumlu etkisinin görüleceğini belirtirken iç piyasalarda büyümenin önemli öncü göstergelerinden Haziran ayı ve ikinci çeyrek sanayi üretimi verileri takip edilecek. Dış veri gündeminde ise ABD verileri izlenecek.

Dolar/TL saat 11.04 itibarıyla güne 5.5455/ 5.5475 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Güncel çeyrek ve gram altın fiyatları: 16 Ağustos'ta altın fiyatları ne durumda?" desc="Altın fiyatlarında son durum merak ediliyor. Altın fiyatları hem yatırım hem de hediyeleşme için önem taşıyor. Geleneklerimizde büyük bir yeri olan çeyrek altın, fiyatının çok yüksek olması sebebi ile yavaş yavaş yerini gram altına bırakıyor. Güncel gelişmelerle beraber altın fiyatları da dalgalanmalar yaşıyor. Gram altın bugün 272 lira bandında seyrediyor. İşte altında güncel rakamlar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/16/iecrop/altin-fiyatlari-gram-ceyrek_16_9_1565503362_16_9_1565930469.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/guncel-ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-16-agustosta-altin-fiyatlari-ne-durumda-5283936/"]

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun (NDRC), tüketimi canlandırmak için bu yıl ve gelecek yıl net geliri artırma planı ortaya koyacağını belirtmesi piyasa genelinde iyimserliği artırdı.

ABD tahvil piyasasının resesyon alarmları vermesinin ardından ABD'li tüketicilerin Temmuz ayında oldukça fazla harcama yapmaya devam ettiğini gösteren veriler yatırımcıları rahatlattı.

Tarihsel olarak ABD resesyonlarından önce yaşanan ters verim eğrisi, Çin-ABD ticaret savaşının ekonomik etkisi konusunda yeni kaygılar yarattı.

Hong Kong'da hafta sonunda daha fazla protesto bekleniyor. Bu durum ABD-Çin ticaret savaşında yeni bir jeopolitik gerilim noktası olabilir ve bu savaşı daha da karmaşık hala getirebilir.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump Çin'in anlaşma yapmak istediğine ve anlaşmazlığın oldukça kısa olacağına inandığını belirtmesi ve yeni vergileri ötelemesi ise endişeleri azaltan bir başka etken oldu.

ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının yatışma işareti göstermemesiyle yatırımcılar tahvil alarak küresel yavaşlamaya karşı korunma önlemi aldılar. ABD'nin 30 yıllık hazine tahvili getirisi %1.916 ile tarihi dip seviyesini gördü. Haftalık 27 baz puan düşen bu tahvilin getirisi 2012 ortasından bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Türkiye piyasalarının bu haftanın ilk üç işlem gününde kapalı olduğu dönemde yaşanan küresel satış baskısı dün ilk işlem gününde Türkiye piyasalarına yansımıştı.

Tatil öncesi son hacimli gün olan 9 Ağustos'ta dört ayın en düşük seviyesinde 5.45 civarında işlem gören dolar/TL illikit dönemde 5.63'ü test ettikten sonra dün 5.60'ın hemen altında günü tamamlamıştı. BIST 100 endeksi dün %2.84 değer kaybetti.

Türkiye piyasalarının tatil olduğu dönemde Arjantin ve ABD'de resesyon endişeleriyle tetiklenen küresel riskten kaçış dün itibarıyla terse döndü ancak yarattığı etki henüz bitmedi. Çin'in, ABD'nin ithal 300 milyar dolar değerinde ürüne yönelik getirdiği son gümrük vergilerine karşı gerekli önlemleri almak zorunda kalacağını açıklaması dünya borsalarında satışları hızlandırmıştı.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirisinin bu hafta 2 yıllık tahvil getirisinin altına düşmesi hisse senedi piyasalarında karışıklığa yol açmıştı. ABD'nin 2 yıllık ve 10 yıllık hazine tahvil getirileri 2007 yılından bu yana ilk defa tersine dönerken bu, yaklaşan bir resesyon işareti olarak görüldü.

Arjantin'de muhalif aday Alberto Fernandez'in Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı ön seçimlerini büyük bir çoğunlukla kazanmasının ardından Fernandez hükümetinin müdahaleci ekonomi politikalarına dönebileceği endişeleriyle peso dolar karşısında 65 ile tüm zamanların en düşük seviyesini görmüştü.

Peso Arjantin'in 2001'de temerrüde düşmesinden bu yana görülmeyen satışlarda bu hafta şimdiye kadar dolar karşısında değerinin dörtte birini kaybetti. Arjantin'in Merval endeksi %34.47 gerilemişti. Ancak bu sert kayıpların ardından dün toparlanma da kuvvetli oldu.

Analistler TL'de yüksek getiri, küresel merkez bankaların genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra yerli yatırımcının döviz talebinin sakinleşmesi ve TL'de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL'ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan güvenli bölge konusu da piyasalarda takip edilirken TSK dünkü açıklamasına göre bölgede insansız hava araçları görev almaya başladı.

Tahvil piyasasında ise dün anlamlı bir işlem olmadı. Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise aynı gün spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi.

REUTERS