Tarlada eşi ve çocuklarıyla birlikte çalıştığı belirten ve iş gücü masrafını eklememesine rağmen domatesin kilosunu 2,5 liraya sattıkları zaman bile bir kuruş kar etmediklerini belirten Ramazan Akcin, masraflarını kalem kalem açıkladı.

Akcin “Tek bir fideyi 3 liraya satın alıyorum. Bir dönümlük fideye ödediğim para 4 bin lira. 15 kiloluk gübre 225-250 lira arasında. Mazotun litre fiyatı 6 lirayı geçmiş durumda. Hormon içermeyen ama mecburen kullandığımız ilaçlama fiyatları, su ve elektriği koyduğumuzda rakam fırlıyor. Şu anda üretici olarak ben domatesin kilosunu 2,5 liradan sattığımda zarar ediyorum. Kaldı ki insan çalıştırmıyorum. Bunu yapanları da düşündüğümüzde üreticinin maliyeti 4 liraya çıkıyor” dedi.

Dalaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve domates üreticisi Ramazan Akcin

“ARACI VE MARKETÇİ DERKEN RAKAM 8 LİRAYA ÇIKIYOR”


Bir fideden 3 mahsul aldıklarını da belirten Akcin, şunları söyledi: “Şu andaki mahsulümüz Ocak’ın 10’unda çıktı ve üçüncü kesimi yapıyoruz. Dalaman’da hale götürmeyip manav ve pazarcı arkadaşlara veriyorum. Bizim satış fiyatlarımız 2-3,5 lira arasında değişiyor. Seranın bana maliyeti insan gücü masrafı hariç sadece masraf dönüm başına 8 bin lira. Kışın verim düşük olduğundan bir dönümden 7 ton ancak üretim sağlanır. Devletten gübre ve mazot desteği yok. Bunlar sağlansın rakamlar yarı yarıya düşer”

“İSRAİL DEĞİL YERLİ”


“Bizim tarlada ailece çalıştığımız için iş gücü rakamı yansıtmıyorum. İşgücü masrafımızı da koyarsak dönümü 8 bin liradan 15 bin liraya yükselir. 65 -70 gün sonrasında artık hasat biter. Yerine yenisini ekemeyip önümüzdeki yeni hasat mevsimine hazırlık yaparız. Bizim domateslerimiz yerli Adel çeşidi. İsrail malı değil yani. Tadı, aroması ve lezzeti çok güzel.”