Öncelikle arabulucuya başvurulmasını gerektiren, arabulucu faaliyetleri sonunda anlaşmaya varılamadığında ise eski düzende olduğu gibi İş Mahkemelerinde görülen bir dava türü olan işe iade davası hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz… Şimdi, işe iade davası mahkemeler tarafından kaç gün içerisinde sonuçlandırılması gerekir? Sorusunun cevabını öğrenelim...

İŞE İADE DAVASI MAHKEMELER TARAFINDAN KAÇ GÜN İÇERİSİNDE SONUÇLANDIRILMASI GEREKİR?

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir. (4857 sayılı İş Kanunu /20. md.)

İşçi kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır .

İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır.

İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur (4857/21. md.). Burada sözü edilen ücretin çıplak ücret olduğu, yani giydirilmiş ücret olarak anlaşılmaması gerektiği görüşü öğreti de taraftar bulmuştur.. Mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

[old_news_related_template title="Mahkemenin işe iade kararına rağmen işveren işçiyi işe başlatmazsa sonuç nasıl gerçekleşir?" desc="4857 Sayılı İş Kanunu’nun 21. Maddesine göre, işe iade davasını kazanan işçi kesinleşen mahkeme kararının kendisine tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunur. Peki, mahkemenin işe iade kararına rağmen işveren işçiyi işe başlatmazsa sonuç nasıl gerçekleşir? İşte cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/shutterstock_563995894_16_9_1547443720.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/mahkemenin-ise-iade-kararina-ragmen-isveren-isciyi-ise-baslatmazsa-sonuc-nasil-gerceklesir-oub1-3112526/"]

[old_news_related_template title="İşe iade haklarından yararlanabilmek için gereken şartlar nelerdir?" desc="İşçiler çeşitli sebeplerden ötürü işten çıkarılmaktadır. Ancak işçi haksız yere böyle bir durumla karşılaştığını düşünüyorsa işe iade talebinde bulunma hakkı vardır. İşçi davayı kazanırsa işe iade edilir. Bu durumla karşılaşan çalışanların aklında ise 'işe iade haklarından yararlanabilmek için gereken şartlar nelerdir?' sorusu bulunmaktadır. İşte cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/memur-kovulma_16_9_1539922627.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ise-iade-haklarindan-yararlanabilmek-icin-gereken-sartlar-nelerdir-oub1-2689243/"]