Reuters, Marc Jones, Karin Strohecker ve Tom Arnold imzası ile bir Türkiye dosyası hazırladı. Haberde yer alan bilgilere göre Türk Lirası’nın dolar karşısında son iki yılda yüzde 40 değer kaybettiğine vurgu yapılırken uzman tahminlerine göre Türkiye’nin nakit ihtiyacının en az 40 en fazla ise 90 milyar dolar olduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye’nin mali yardım için opsiyonlarını da aktaran Reuters, IMF’in hükümet tarafından istenmeyen bir seçenek olduğunu vurguladı. Mali yardım hakkında haberde şu ifadeler kullanıldı:

Geçen yaz Türkiye’nin yakın müttefiklerinden Katar 15 milyar dolarlık finansman paketi ve 3 milyar dolarlık swap hamlesi ile Türk Lirası’nı desteklemişti.

Kaynaklar Katar’ın mali yardım konusunda hiçbir yere gitmediğini söylüyor fakat Türkiye’nin içinde bulunduğu mali sorunlar hakkında Katar’dan uzun süredir bir açıklama da gelmiyor.

KÖRFEZ'DE SEÇENEKLER SINIRLI


Körfez’deki diğer seçenekler ise sınırlı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, büyük Türk banklarının yatırımcıları arasında. İki ülke ile Türkiye’nin arası 2017’deki Katar ambargosundan dolayı çok da iyi değil.

AVRUPA BİRLİĞİ BİR SEÇENEK Mİ?


Avrupa Birliği devletlerinden bazılarının parça parça veya bir birlik şeklinde Türkiye’ye borç verebileceği ifade ediliyor.

Rusya ve Çin’in BRICS aracılığı ile sağlayabileceği bir bütçesi var. Fakat 100 milyar dolarlık bu bütçe ülkelere daha çok mali yardım yapmak değil altyapı yenilemesi üzerinde kullanılıyor.

[old_news_related_template title="İş Bankası Genel Müdürü'nden serbest piyasa çağrısı" desc="Bankalardan alınacak dövizin 24 saat sonra hesaplara geçmesi ve döviz alımına yeniden vergi getirilmesi üzerine İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'den açıklama geldi. Bali, 'Serbest piyasa bolluk demektir, bereket demektir. Kontrol darlık, bereketsizlik demektir, kısıt demektir. Kısa dönemlerde arzu etmediğimiz sonuçları hemen vermiyor diye, biraz meşakkatli olabilecek bu yoldan vazgeçmemeliyiz.' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/22/iecrop/aa-bali_16_9_1558523461.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/is-bankasi-genel-mudurunden-serbest-piyasa-cagrisi-4892597/"]