ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasında “daha fazla kademeli artış” sözünden vazgeçip “sabırlı” olacağını duyurmasına rağmen dolar küresel arenada güçleniyor. FED’in güvercin tutumuna rağmen zayıf Euro Bölgesi verileriyle güçlenen dünya dolar endeksi 96.41’lere kadar çıktı.

Bu yükseliş, TL’nin bir süredir devam eden istikrarlı seyrini de bozdu. Diğer yandan ABD’li bir yetkilinin Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füzelerini aldığı takdirde, ABD’den Patriot füzeleri alamayacağını açıklaması haftanın son işlem gününde doları 5.29 TL’ye kadar yükseltti. Dolar haftayı 5.25 liradan tamamladı. Uzmanlar, yurtiçinde yükselen enflasyon, gerileyen sanayi üretimi, artan işsizlik gibi olumsuz verilerle daralan ekonomiyi canlandırmaya yönelik alınan genişlemeci mali politikalar karşısında TL’nin 31 Mart yerel seçimlerine kadar dayanmasının zor olduğunu belirtiyor. TL’nin; güçlenen dolar, ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlikler ve yurtiçi gelişmeler karşısında uzun süre direnemeyeceği düşünülüyor.

13.8 MİLYAR DOLAR GİRDİ


TL varlıklardan kısa vadeli kâr elde etmek amacıyla gelen “sıcak para”, Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı duruşunun da desteği ile yurtiçi piyasalarda görece bir iyileşme sağlıyor. Diğer taraftan da TL’ye olan güvensizliği artan bireysel yatırımcıların, döviz alımlarına dikkat çekiliyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırım pozisyonları 1 Şubat haftasında da artmaya devam etti. Buna karşılık yurtiçi yerleşiklerin, özellikle bireysel yatırımcıların döviz biriktirmeye devam ettiği dikkat çekti. Son 3 hafta içinde (11 Ocak-1 Şubat arası) yabancı yatırımcıların toplam yatırım pozisyonunun 13.8 milyar dolar arttığı hesaplandı. Bunun yanında Hazine’nin yeni ihraçlarının da etkisi ile Eurobond’a 3.3 milyar dolar, hisse  senetlerine 1.3 milyar dolar, şirket tahvillerine de yine 1.3 milyar dolar giriş oldu.