SGK’nın, yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısını 45’e çıkarmış ancak termik santralde çalışanlara, itfaiye erlerine, alüminyum işçilerine 360 güne karşılık ilave 60 gün verilirken, yasama organı ile dışarıdan atanan bakanlara 90 gün verilmişti. Sendika temsilcileri yapılan değişikliğin olumlu bir adım olduğunu ancak oldukça yetersiz kaldığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) fiili hizmet süresi zammına (yıpranma payı) ilişkin geçtiğimiz günlerde bir değişiklik yaparak yıpranma payından faydalanan meslek dalı sayısı 45’e çıkartmıştı. Genel olarak meslek dalı sayısının genişletilmesini olumu karşılayan sendikalar, işçi hakları konusunda halen kronik sorunların devam ettiğini belirtti. Bilindiği üzere madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında ise en az 10 yıl çalışmış kişiler erken emeklilik hakkı kazanıyor. Söz konusu yıpratıcı mesleklerde 10 yıldan az çalışan işçiler herhangi bir yıpranma hakkına sahip olmuyor. Bu hak kaybı yeni değişiklikte de sürüyor.

1 İŞÇİNİN DAVASIYLA…


Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, fiili hizmet süresi zammının işçilerin en doğal hakkı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “Eskiden ağır tehlikeli işler de vardı. Onları da ortadan kaldırdılar. Aynı fabrikada, aynı ortamda olup iki tezgah yanda çalışan kimse işkolu farklı diye yıpranma alamayacak. Ama aynı tehlikeli gazı soluyor. Böyle iş olur mu? Bir de kendi bakanlarına yıpranma koymuşlar. Bu neyin yıpranmasıysa…”