İŞKUR üzerinden yapılan çalıştırmaların, işçinin parasıyla işçi çalıştırmak olduğunu kaydeden Aybar, “İşsizlik fonunda biriken paranın yalnızca yüzde 9,6’sı amacına uygun alarak kullanılıyor. Bunun dışında kalanı ise işverene kaynak olarak aktarılıyor” dedi.

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Cemal Aybar.

ÇOK SAYIDA KAYIT DIŞI İŞSİZ


Turizm sektöründeki otel ve restoranlarda sendikal örgütlenme olmadığını hatırlatan Aybar, işçilerin o anlamda sahipsiz olduğunu belirti. Turizm işçilerinin yarı aç, yarı tok bir halde, yazın 6 çalışıp, kışın ise işsiz kaldıklarını belirten Aybar, “Tabi sendika olmayınca kayıt dışılıkta çok yüksek oluyor. Bu özellikle, Azerbaycan’dan, Türkmenistan’dan, Kırgızistan’dan çok sayıda kayıt dışı işsiz çalıştırılıyor. Hatta öyle yaygınlaştı ki Suriyeliler bile restoranlarda, lokantalarda, sipariş bile almasını bilmediği halde çalıştırılıyor. Bırakın işsizliğimizi, yurt dışından getirilen, statüsü ne olduğu bilinmeyen işçiler çalıştırılıyor. Aslında bu turizm sektörünün kendi ayağına kurşun sıkmasıdır”


TURİZMDE SENDİKAL ÖRGÜTLENME YOK


Aybar sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün devletin resmi açıklamasına göre, yüzde 33,3 kayıt dışı işçi var bu memlekette. Bu rezil bir tablodur. Sendikalaşma olmuş olsaydı, bu kayıt dışılık otomatik olarak kendiliğinden kalkardı. Antalya’da turizmde sektöründe sendikalaşma neredeyse yok sayıdadır”