Yayın hayatına başladığı 2007 yılından bu yana Atatürk ve Cumhuriyet çizgisinden hiç sapmadan sadece habercilik yapan SÖZCÜ Gazetesi’ne, 19 Mayıs 2017’de algı operasyonu düzenlendi. SÖZCÜ’nün sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ve internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun hakkında “Örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla dava açıldı.

İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLDİ

Hazırlanan ikinci bir iddianameyle bu kez SÖZCÜ Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı hakkında da aynı suçlama yapıldı. Bu iki dava İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirildi. SÖZCÜ davasına sonradan atanan duruşma savcısı, avukatların delillerin toplanması, mali yönden inceleme yapılması ve tanıkların dinlenmesi taleplerini göz ardı ederek mütalaasını sundu.

RAPORLAR GÖRÜLMEDİ

Gazetemizin yönetici ve yazarları hakkında, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Dava sürecinde Atatürk düşmanı bilirkişiye itibar edilip Burak Akbay’ı aklayan bilirkişi raporu görmezden gelindi. Suçlamalar tek tek çürütüldü, suçlayan tanıklar bile olumlu ifade verdi.

ÇOK SAYIDA STK TEMSİLCİSİ, HUKUKÇU VE MİLETVEKİLİ DE İZLEDİ

Bugün Sözcü çalışanları bir kez daha adalet yolculuğu için Çağlayan Adliyesi'nin yolunu tuttu. Sözcü Gazetesi çalışanlarının tam kadro katıldığı duruşmaya; İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun yanı sıra, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri; Gürsel Tekin, Turan Aydoğan, Mahmut Tanal, Ünal Demirtaş ile eski vekiller Barış Yarkadaş, Umut Oran ve Erdoğan Toprak da katıldı.

Emin Çölaşan’ın SEGBİS sistemi ile Ankara'dan katıldığı duruşmayı buradan da CHP milletvekili Utku Çakırözer ile Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan izledi.

"TEK BİR İŞİM VAR GAZETECİLİK"

Duruşmada son savunmalar alındı. Son savunmasını yapan sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin “FETÖ’cü değilim. FETÖ’ye hiçbir zaman bilerek ve isteyerek yardım etmedim. Bundan sonraki gazetecilik hayatımda da etmeyeceğim. Tek bir işim var o da gazetecilik. Hakkımdaki tüm iddiaları reddediyorum ve beraatimi talep ediyorum.” dedi. Mustafa Çetin’in ardından Sözcü Gazetesi muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli de son savunmasını yazılı olarak yaptı. Yücekaleli “İddianamede hakkımda delil yok beraatımı istiyorum” dedi. Çetin ve Yücekaleli'nin ardından Sözcü avukatları savunma yaptı.

CELAL ÜLGEN'DEN 5 BÖLÜMLÜK SAVUNMA

Celal Ülgen duruşmaya 5 bölümlük ‘savunma metni’ ile geldi. Ülgen yaklaşık 2 saat süren tarihi bir savunma yaptı. Celal Ülgen, savunmasında “Yargı içinde halen faaliyet gösteren yeni kuşak FETÖ'cüler var. Bunların oyunlarına gelmek istemiyoruz. Suçlayacaksanız adam gibi suçlayın ve neden sonuç ilişkisi kurun. Suçlamalarda hiçbir neden sonuç ilişkisi yok. Bir tek SÖZCÜ hakkında soruşturma açılıyor. SÖZCÜ'nün etkin muhalefetini susturmak amaçlanıyor. SÖZCÜ'nün devamını sağlamaları gerekiyor” dedi.

Celal Ülgen'in ardından Sözcü avukatları; İsmail Yılmaz ve Fahri Emeksiz son savunmalarını yaptı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti ara kararında heyetteki iki üye hakimin birinin babalık, diğerinin de yasal yıllık izninden dolayı duruşmaya katılmadıkları, geçici görevlendirilen hakimlerin de dosyaya vakıf olmadıklarını belirterek, karar için duruşmanın ertelenmesine hükmetti.

GÖKMEN ULU VE MEDİHA OLGUN HAKKINDA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILDI

Mahkeme heyeti, Gökmen Ulu ve Mediha Olgun hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme başkanı, avukat Ceren Yakışır’ın son savunmasını yapması ve son sözlerin sorulması için duruşmanın 28 Ekim’e ertelenmesine hükmetti.

"ERTELEMENİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

Kararı değerlendiren Avukat Celal Ülgen; "Geldiğimiz aşamada kararın çıkmasını bekliyorduk. Fakat sayın mahkeme başlangıçta göstermediği bir nedeni neredeyse savunmalar bittikten sonra söyleyerek bir erteleme yaptı. Bu ertelemenin hem Türk yargısına hem de Sözcü'ye hayırlı olmasını dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Çünkü Sözcü'nün bu ülkede FETÖ'ye yardım ve yataklıkla yargılanması demek, tuzun kokması demektir. Böyle bir garabetle böyle bir utançla hiç değilse kararın ertelenmiş olması biraz daha düşünülecek diye bir sonuç çıkarıyor bize" diye konuştu.

Mahkemenin ara kararında, Gökmen Ulu ve Mediha Olgun hakkındaki yurtdışı çıkış yasağını kaldırmasını da değerlendiren Ülgen; "Bu, iyiye yönelik, iyi niyet göstergesidir. Adli kontrolleri kaldırılan sanıkların mahkum edilmesi beklenmeyebilir" dedi. "Sözcü Türkiye'nin sesidir, özgür nefesidir" diyen Ülgen, "Sözcü'yü savunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

[old_news_related_template title="'Sözcü'ye beraat verip özür dilemeliler'" desc="Gazeteciliğin yargılandığı ancak suçlamaların tek tek çürütülüp savcının tanıklarının bile Sözcü lehine ifade verdiği tarihi dava bir kez daha ertelendi.  28 Ekim 2019'a ertelenen davayı hukukçuların, gazetecilerin, STK temsilcilerinin yanı sıra CHP'li milletvekilleri de takip etti. İşte duruşmayı takip eden isimlerin açıklamaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/04/iecrop/sozcu1_16_9_1567587209.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/sozcuye-beraat-verip-ozur-dilemeliler-5316461/"]