İstanbul saati ile 18.20 civarında doğu yönünde net bir şekilde görülebilecek olan Süper Ay, ilerleyen saatlerde güneydoğu yönüne doğru yükselmeye başlayacak. Süper Ay olarak adlandırılan bu doğa olayında Ay, sıradan görünümüne nazaran yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünecek. İşte Süper Ay hakkında merak edilenler...

DÜNYA'YA YAKINLAŞACAK?

Dünya'ya 356.800 km'ye kadar yakınlaşacak olan Ay, sıradan günlere göre yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünecek. Süper Ay'ı gözlemlemek için ise hiçbir ekipmana ihtiyaç duyulmayacak. Ayrıca NASA, Ay'ın Süper Ay formunu internet üzerinden canlı olarak yayınlayacak.


SÜPER AY NEDİR?

Dünya'nın uydusu olan Ay, Dünya'nın ekseni etrafında dönüyor. Ancak yörüngesi tam daire olmadığı için dönem dönem Ay, Dünya'ya yakınlaşıyor ve uzaklaşıyor. Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın ortalama olarak 383 bin kilometre olarak biliniyor. Bu uzaklığın azalması olayına Süper Ay deniyor.

SÜPER AYI NEREDEN İZLEYEBİLİRİM?

Süper Ay’ı izlemek isteyenler şehir dışındaki ormanlık arazileri tercih etmeli. Ayrıca hava durumu da Süper Ay’ın gözlemlenme durumuna etki eder. Gökyüzü az bulutlu ya da bulutsuz olduğu takdirde Süper Ay net gözlemlenebilir. Hava kirliliğinin az olduğu yerlerde ise daha iyi gözlem şansı elde edilebilir.