Aminotransferaz (AST) vücudunuzun çeşitli dokularında bulunan bir enzimdir. Bir enzim, vücudunuzun çalışması için gereken kimyasal reaksiyonları tetiklemeye yardımcı olan bir proteindir. Peki, AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

AST: ASPARTAT AMİNOTRANSFERAZ NEDİR?

AST, karaciğerinizin ürettiği bir enzimdir. AST, karaciğer, kas, kalp, böbrek, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde en yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Küçük bir miktar AST tipik olarak kan dolaşımınızda bulunur. Kanınızdaki bu enzimin normalden daha yüksek miktarları bir sağlık sorununun işareti olabilir. Anormal seviyeler karaciğer hasarı ile ilişkilendirilebilir.

AST seviyeleri, enzimin bulunduğu dokulara ve hücreler zarar gördüğünde artar. AST seviyeleri dokuya zararından altı saat sonra artabilir. AST'nin normal aralığı, büyük çocuklar ve yetişkinler için normal aralıklarla karşılaştırıldığında, doğumdan itibaren 3 yaşına kadar yüksektir.

AST testi, kanınızdaki zarar gören dokudan salınan AST miktarını ölçer. AST ayrıca SGOT (serum glutamik-okaloasetik transaminaz) olarak da adlandırılır. Normal AST aralığı erkeklerde: 10 - 40 birim / L, kadınlarda: 9 - 32 birim / L'dir.

kan testi sözcü ile ilgili görsel sonucu

AST TESTİNİNİ AMACI NEDİR?

Doktorlar genellikle hepatit gibi karaciğer hastalıklarını kontrol etmek için AST testini kullanır. Genellikle alanin aminotransferaz (ALT) ile birlikte ölçülür Karaciğer uzmanlarına göre, anormal ALT sonuçlarının karaciğer hasarı ile ilişkili olması, anormal AST sonuçlarından daha olasıdır.

Aslında, eğer AST düzeyleri anormal ve ALT seviyeleri normalse, karaciğerden ziyade kalp rahatsızlığı veya kas probleminden dolayı problem daha olasıdır. Bazı durumlarda, AST-ALT oranı doktorunuzun bazı karaciğer hastalıklarını teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Doktorunuzun bir AST testi istemesine neden olabilecek karaciğer hastalığı belirtileri şunlardır:

- Yorgunluk
- Zayıflık
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karnınızın şişmesi
- Sarılık
- Koyu idrar
- Şiddetli cilt kaşıntısı
- Kanama zorlukları
- Karın ağrısı

AST YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

AST yüksekliği söz konusu olduğu zaman özellikle karaciğer olmak üzere organların hasar gördüğünden, karaciğere aşırı yük bindiğinden veya aşırı toksin etkisine maruz kaldığından şüphe edilir. Doktorlar AST testini sıklıkla diğer karaciğer enzimlerinin testleriyle birlikte yaparlar.

AST yüksekliğinin nedenleri şunlardır;

- Kronik (devam eden) hepatit
- Siroz (uzun vadeli hasar ve karaciğerde yara izi)
- Karaciğerden safra kesesi ve bağırsaklara sindirim sıvısını taşıyan safra kanallarında tıkanma
- Karaciğer kanseri

Çok yüksek AST seviyelerine şunlar neden olabilir:

- Akut viral hepatit
- Karaciğerin ilaçlardan veya diğer toksik maddelerden zarar görmesi
- Karaciğere kan akışında bir tıkanıklık

Doktorunuz ayrıca AST ve ALT seviyelerinizi de karşılaştırabilir. Karaciğer hastalığınız varsa, genellikle ALT seviyeniz AST seviyenizden daha yüksek olacaktır.

Karaciğerinize bağlı olmayan bu diğer durumlar AST seviyenizi de yükseltebilir. Bunlar:

- Yanıklar
- Kalp krizi
- Yoğun egzersiz
- Kas yaralanması
- Gebelik
- Pankreatit
- Nöbetler
- Ameliyat

Bazı hastalıklar veya ilaçlar AST testinde “yanlış pozitif” sonuçlara neden olabilir. Bu, karaciğer hasarı olmasa bile testinizin pozitif olduğu anlamına gelir. Bunlardan herhangi biri yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir:

- Diyabetik ketoasidoz
- Eritromisin estolat veya para-aminosalisilik asit gibi bazı antibiyotikler

AST DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kan tahlilinde okunan AST düşüklüğü sağlıklı bir bünyeye işaret eder.

AST düşüklüğünün nedenleri şunlardır;

- Vitamin B6 eksikliği
- Üre yüksekliği
- Bazı böbrek hastalıkları
- Şeker koması (Diayabetik ketoasidoz)
- Gebelik
- Diyaliz

[old_news_related_template title="ALT: Alanin Aminotransferaz nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? oub2" desc="Genellikle karaciğerde bulunan bir enzim olan ALT hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… ALT: Alanın Aminotransferaz nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_317438630_16_9_1545973997.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/alt-alanin-aminotransferaz-nedir-alt-yuksekligi-ve-dusuklugu-ne-anlama-gelir-oub2-2894470/"]