Bazen konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinen kalp yetmezliği, kalp kaslarınız gerektiği gibi kan pompalamadığında ortaya çıkar. Kalp yetmezliğine yol açan tüm koşullar tersine çevrilemez, ancak tedaviler kalp yetmezliğinin işaret ve semptomlarını iyileştirebilir ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir... Şimdi, kalp yetmezliği evreleri nelerdir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atacağız...

KALP YETMEZLİĞİ HAKKINDA

Kalp, her atımda kasılıp gevşeyerek vücuda kan pompalayan bir kastır. Kalp yetmezliğinde kalp doğru şekilde çalışamayacak kadar zayıf düşer. Bu kalbin yeterince kuvvetle kasılamadığı veya yeterince kanla dolamadığı anlamına gelir; böylece vücuda daha az kan pompalanmış olur.

Kalp yetmezliği genellikle kalp damar hastalığı, kalp krizi veya yüksek tansiyon gibi hastalıklar nedeniyle kalp kasının zarar görmesinden kaynaklanır.

Kalp yetmezliğine neden olabilecek diğer hastalıklar şunlardır:

- Kalp kapağı ve kalp kası hastalıkları
- Doğumsal kalp hastalıkları
- Şeker hastalığı
- Kronik böbrek yetersizliği
- Akciğer hastalıkları

KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ

Kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimi meydana gelir. Bu durum çeşitli belirtilere neden olur.

Yaygın görülen belirtiler:

- Nefes darlığı
- Yorgunluk
- Şişme (ödem)
- Hızlı kilo alma
- Öksürük

Bunlara ek olarak iştahsızlık, geceleri sık idrara çıkma, çarpıntı gibi başka belirtiler de görülebilir. Bir hastada bu belirtilerden biri ya da birkaçı mevcut olabilir.



KALP YETMEZLİĞİ EVRELERİ

Kalp yetmezliği, zamanla kötüye giden kronik uzun vadeli bir durumdur. 4 kalp yetersizliği aşaması vardır. Bunlar:

- Kalp yetmezliğine sebep olacak bazı risklerin olduğu A evresi.
- Kalp krizi, kapak hastalığı gibi yapısal hastalıkların söz konusu olduğu B evresi.
- Kalp yetmezliği belirtilerinin ortaya çıktığı C evresi.
- Kalp yetmezliğinin ağır durumda görüldüğü ve hastane tedavisi gerektiren D evresi.

Aşama A

Bu, kalp yetmezliği yaşama ihtimalinizin daha yüksek olduğu dönemdir. Eğer varsa, şu aşamada olabilirsiniz:

- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Koroner arter hastalığı
- Metabolik sendrom

Aşama B

Hiç kalp yetmezliği semptomu yaşamamışsanız ancak sistolik sol ventrikül fonksiyon bozukluğu teşhisi konduysa, bu aşamadasınız demektir; Aşağıdaki durumlara sahipseniz, bu grupta olabilirsiniz:

- Kalp krizi
- Kapak hastalığı
- Kardiyomiyopati

Aşama C

Aşağıdaki gibi belirtilerle birlikte sistolik kalp yetmezliğiniz varsa bu aşamadasınız:

- Nefes darlığı
- Yorgunluk
- Daha az egzersiz yapabilme

Aşama D

Tıbbi bakımdan sonra sistolik kalp yetmezliğiniz ve ileri semptomlarınız varsa bu aşamadasınızdır.

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ

Tedaviniz, sahip olduğunuz kalp yetmezliğinin tipine ve kısmen neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. İlaçlar, egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri her hastanın tedavi planının bir parçasıdır. İleri evre hastalarda ilaç tedavisinin dışında cerrahi tedavi seçenekleri de mevcuttur.

[old_news_related_template title="Kalp hastalığına bağlı ölümlerde en kritik saatler" desc="Uyku apnesi hastalarına uyarılarda bulunan BUÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, 'Hastalarda uyku apnesi sendromu varsa ve tedavi olmuyorlarsa hastayı bir gece felçli olarak bulabiliyorsunuz' şeklinde konuştu. Karadağ, bu hastalar için hangi saatlerin kritik olduğunu da açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/02/iecrop/uyku-apnesi-aa_16_9_1575276276.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/kalp-hastaligina-bagli-olumlerde-en-kritik-saatler-5484715/"]

[old_news_related_template title="Kadınlarda kalp krizi riskini tetikliyor!" desc="ABD'de yapılan araştırmaya göre, günlük kalori miktarının büyük bölümünü akşam 18.00'den sonra alan kadınlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma riski artıyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/13/iecrop/shutterstock_1219957333-1_16_9_1573652070.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kadinlarda-kalp-krizi-riskini-tetikliyor/?_szc_galeri=1"]

[old_news_related_template title="Çarpıntı mı kalp krizi mi? Bu uyarılara dikkat!" desc="Kalp çarpıntısının üzüntü, sevinç, fazla çay ya da kahve tüketimi durumlarında ortaya çıkabildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sabri Demircan, her çarpıntının kalp krizi ya da ritim bozukluğu olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Neredeyse her 100 insandan 5'inde ritim bozukluğu olduğunu vurgulayan Demircan, hiçbir şikayete yol açmayan ritim bozukluklarına da dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/12/iecrop/shutterstock_1421391071_16_9_1573568681.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/carpinti-mi-kalp-krizi-mi-bu-uyarilara-dikkat-5446706/"]