Emekli Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, ABD seçimlerini Türkiye açısından değerlendirerek, adayların artıları ve eksilerinin neler olduğunu SÖZCÜ’ye anlattı. Sözlerine “Kim seçilirse seçilirsin Türkiye açısından olumlu, iç açıcı bir gelişme olmayacak” diyerek sözlerine başlayan Loğoğlu, Joe Biden’in Amerikan siyasetinde 50 yıldan uzun süredir etkili olduğunu belirterek sorularımıza şöyle yanıt verdi:

1-Biden’ın sözde Ermeni soykırımı noktasındaki duruşu nedir?

Biden’in siyasi sicili Türkiye açısından nettir. Biden, Ermeni soykırımı iddialarına siyasi hayatının başından beri destek veren, sahip çıkan bir siyasetçi. Görüşlerinde değişiklik beklemek mümkün değil.

2-Biden’ın Doğu Akdeniz konusunda pozisyonu nedir?

Geldiği eyalette ciddi bir Ermeni Rum azınlığı var. Türk-Yunan konularında Kıbrıs konusunda Yunan görüşlerine sahip çıkmıştır. Doğu Akdeniz konusunda da yine Türkiye karşıtı görüşlerde bulunmuştur.

ABD’nin geçmişte, satmak istediği, satmaya kalkıştığı veya sattığı silahlar konusunda hep güçlükler çıkarmıştır. Son olarak da Azerbaycan-Ermenistan konusunda Türkiye’nin duruşunu eleştirmiştir. Seçim kampanyaları döneminde örneğin Obama da Ermenistan’ın iddialarına sahip çıkmış ancak adaylığı döneminde bu noktada Ermeni lobisinin istediği adımları atmamıştır. Ben bunu durumun Biden için geçerli olacağını düşünmüyorum, kesin bir sicili var.

77 yaşında olan Joe Biden'ın yaşı sık sık seçim tartışmalarında gündeme geliyor./Fotoğraf: Depo Photos


3-Suriyeli Kürtler noktasında ne düşünüyor?

Başkan seçildiği takdirde ki ben bunu Türkiye açısından olumsuz bir haber olarak görüyorum. Türkiye açısından değil de ABD’nin uluslararası politikası bakımından Trump’a göre daha yapıcı bir mesajlar izleyeceğini düşünüyorum.

Trump’ın Suriye’den asker çekmesini Suriyeli Kürtlere ihanet olarak adlandırdı. Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda Biden’ın görüşleri itibariyle Türkiye’nin endişe duyması gereken unsurlar var.