Corona virüsü nedeniyle yaşanan global ekonomik durgunluk, küresel yeşil kalkınma ve yeşil dönüşüm girişimlerini de sekteye uğrattı. The Guardian'ın analizine göre durgunluk döneminden çıkmak ve toparlanmak isteyen bazı ülkeler fosil yakıt ekonomisine ciddi sermaye aktarımında bulundu.

Düşük karbon ekonomisine geçiş vaatleri askıya alınırken büyük ekonomiye sahip ülkelerden yalnızca birkaçı, kurtarma fonlarını yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar ve enerji verimliliği gibi düşük karbon girişimlerine aktarıyor.

BAYRAĞI AB TAŞIYOR...


Bu noktada AB'nin bayrak taşıdığı görülüyor. Avrupa Parlamentosu'nda 27 Mayıs 2020'de açıklanan 750 milyar Euro'luk iyileşme fonunun yüzde 30'luk bölümü yeşil ekonomiye ayrıldı. Fransa ve Almanya, çevresel harcamalar için kendi ek teşviklerinden, sırasıyla yaklaşık 30 milyar Euro ve 50 milyar Euro ayırdı.

Ölçeğin diğer ucunda ise Ölçeğin diğer ucunda ise Çin yer alıyor. İyileşme paketinin yalnızca yüzde 0.3'ünü -yaklaşık 1.24 milyar Euro- yeşil projelere ayıran Çin, büyük ekonomilerin en kötüsü olarak göze çarpıyor. ABD'de ise seçim sonuçlarının belli olduğu güne kadar açıklanan harcamaların yaklaşık 26 milyar doları yani yaklaşık yüzde 1'i yeşil ekonomiye yönelikti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yeşil ekonomiyi “gelecek nesilleri önemli çevre risklerine ve ekolojik kıtlıklara maruz bırakmadan, uzun vadede insanların refahını artıracak mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimiyle ilgili ekonomik etkinlikler sistemi” olarak tanımlıyor. Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun 1987 tarihli "Brundtland Raporu" ise sürdürülebilir kalkınma kavramını "Gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını tehlikeye sokmadan bugünkü ihtiyaçları karşılayan kalkınma" ifadeleriyle tanımlıyor.



Vivid Economics'in çalışmasına göre Türkiye, büyük ve gelişmekte olan ülkeler arasında Rusya'dan sonra en olumsuz tabloya sahip olan ülke. Ekim 2020'de yayınlanan endekste Türkiye; Arjantin ve Suudi Arabistan'ın yaklaşımı ile birlikte ele alınırken şu ifadelere yer verildi:

[special_article_template title="" desc="Arjantin, Suudi Arabistan ve Türkiye, teşvikleri yeşil inisiyatiflere yönlendirmek için çok az girişimde bulundu. Genel olarak teşvik paketleri, çevre adına çizilen mevcut zayıf tabloyu destekler nitelikte oldu. Hedeflenen tedbirler, Türk ulaştırma sektöründe havayı kirletenleri ve ayrıca Arjantin ve Suudi Arabistan'da da yenilenemeyen enerjiyi destekledi." who="Vivid Economics - Greenness of Stimulus Index (Ekim 2020)">

Corona virüsü pandemisinin ilk dalgasında oluşan resesyonu önlemek ve resesyonun etkisini azaltmak için yapılan girişimlerin yeşil ekonomiye ne kadar destek sağladığını araştıran Ekim 2020 tarihli çalışma büyük ve gelişmekte olan ekonomilerden en az 18'inin kurtarma paketlerinde ağırlıklı olarak yüksek karbon emisyonuna sebep olan iş kollarına destek olduğunu gösteriyor.

Tüm Dünya Ülkelerinde Fosil CO2 Emisyonları: 2020 Raporu
Not: İlk sütun ülkenin emisyonunun dünya genelindeki oranını; ikinci sütun, 2018'den 2019'a değişimi, üçüncü sütun ise 2015'ten bu yana yıllık değişim oranını gösterir.


ABD'nin son olarak Paris İklim Sözleşmesi'nden resmen çıkmasıyla zaten yavaş ilerleyen düşük karbon salınımına geçiş süreci sekteye uğrarken o alanda AB ülkelerinin omzunda baskıyı artıran yükün yanında bu alanda da AB ülkeleri öne çıkıyor.