Doğu Akdeniz'deki kriz nedeniyle karşı karşıya gelen Türkiye ve Fransa, son olarak Samuel Paty isimli öğretmenin Hz. Muhammed ile alay eden bir karikatürü sınıfta göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesiyle bir kez daha gerildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan son dönemde Avrupa’da artan İslam karşıtlığını eleştirirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u da hedef alarak, "Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir, öncelikle akli noktadan kontrol" ifadelerini kullanmıştı.

BÜYÜKELÇİ GERİ ÇAĞRILMIŞTI

Erdoğan’ın sözleri Fransa’da büyük tepki çekerken, Elysee Sarayı, Türkiye Büyükelçisi Herve Magro’nun istişarelerde bulunmak için ülkeye geri çağrıldığını açıklamıştı.

Tansiyonun arttığı bu hamlelerin ardından İngiliz Guardian gazetesi çarpıcı bir yorumda bulundu. Patrick Wintour imzalı makalede tartışmayı sürdürmenin her iki liderin de yararına olduğu belirtiliyor.

'MEYDAN OKUYACAĞINI GÖSTERMELİ'

Söz konusu makalede şu ifadeler yer alıyor:

"Ankara'yı özellikle öfkelendiren, Macron'un Fransa'nın laik değerlerini radikal İslam'a karşı korumak için bir kampanya başlatması. Sınıfında Hz. Muhammed'in karikatürünü gösteren bir öğretmenin öldürülmesi bu tartışmayı yeniden canlandırdı.

Her iki cumhurbaşkanın da tartışmayı sürdürmek için iç siyasi nedenleri var. Macron'un en az sağdaki muhalifleri kadar İslami aşırılığa meydan okuyabileceğini göstermesi gerekiyor. Erdoğan da ülkesinde kamuoyu baskısı altında ve giderek kendisini İslam dünyasında Sünni hareketin lideri olarak sunmaya çalışıyor."

[old_news_related_template title="Türkiye-Fransa gerilimi: Erdoğan'ın sözlerine karşı yeni önlemler gelebilir" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün Fransa'da Hz. Muhammed karikatürlerinin kamu binalarının dış cephelerine yansıtılmasını eleştirerek, 'Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var' sözleri tansiyonu yükseltti. Fransa Türkiye Büyükelçisi'ni istişare için geri çekerken Elysee Sarayı'ndan kritik bir açıklama geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/25/iecrop/erdogan-retuers_16_9_1603602546.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-turkiye-fransa-gerilimi-erdoganin-sozlerine-karsi-yeni-onlemler-gelebilir-6096827/"]

 

[old_news_related_template title="Macron'dan Türkçe mesaj: Görünüşe göre çağrı işitilmiş" desc="Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan Türkçe bir mesaj paylaştı. Türkiye'ye seslenen Macron, 'İyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/19/iecrop/macron-reuters-1_16_9_1600500182.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-macrondan-turkce-mesaj-gorunuse-gore-cagri-iletilmis-6045107/"]