Enflasyon ve paranın bollaşmasının etkilerinden kaçmak isteyen yatırımcıların güvenli liman olarak görülen altına sığınması fiyatların yükselmesinde önemli etmen olarak görülüyor. Uzmanların ortada vadede altın fiyatlarının yükselişe devam edebileceğini belirtmesiyle birlikte bazı kuyumcularda çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını bulmak geçtiğimiz haftalarda zorlaşmıştı.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

GRAM ALTIN

Alış:462,50 Lira

Satış: 462,62 Lira

ÇEYREK ALTIN

Alış: 751 Lira

Satş: 761 Lira

YARIM ALTIN

Alış: 1.498 Lira

Satış: 1.525 Lira

CUMHURİYET ALTINI

Alış: 3.000 Lira

Satış: 3.036 Lira

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ALTINDA DEVLET HAKKI ORANLARI DEĞİŞTİ

Altın fiyatları hem dolar hem de TL cinsinden pandemi döneminde rekor üstüne rekor kırarken, hükümetten yurt içi altın üretimini etkileyebilecek önemli bir karar geldi.

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 3213 sayılı ‘Maden Kanunu'nda altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranları yüzde 25 artırımlı uygulanacak.



“ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜREBİLİR”



Pandemi döneminde güvenli liman olarak görülen altına talebin artması, merkez banklarının faizleri rekor düşük seviyelere çekip piyasalara daha önce görülmedik düzeyde para sunması ve pandemide ikinci dalga endişeleri, geçtiğimiz haftalarda altının ons fiyatının 2 bin doları aşarak rekor kırmasında etkili olmuştu.

Hindistan merkezli aracı şirket HDFC Securities'in kıdemli analisti Tapan Patel, “Faizler, fiyatlarda kısa vadede baskı oluşturabilecek ABD destek paketine ilişkin beklentilere bağlı olarak daha da yükselebilir” dedi. Patel, bilançolardaki genişlemenin altına uzun vadede destek sağlamaya devam edeceğine işaret etti.

DoubleLine Capital LP’den Jeffrey Gundlach, altının, geri çekilmeye rağmen yükselişini sürdürmesini beklediğini söyledi. Bank of America da, altının ons fiyatının 3 bin dolar seviyesine ulaşabileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomilerde V şeklinde toparlanma beklentilerinin abartılı olduğunu öne süren Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, “Altının uzun vadeli temel yönlendiricileri, olumlu kalmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.