Türkiye Katar ile swap anlaşmasının tutarını bu sabah 5 milyar dolar karşılığından 15 milyar dolara yükseltirken diğer ülkelerle de swap görüşmeleri sürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Yeni dönemde Türkiye olarak ticaret hacmi ve yerel paralarla swap noktasında çok daha etkin yürüteceğimiz bir süreç olacak" sözleriyle süreci özetliyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

Bankacılar swap anlaşmasının TCMB'nin döviz cinsi rezervlerine katkıda bulunacağını ancak riyalin dolara karşı çevrilebilir bir para birimi olmaması nedeniyle doğrudan dolar likiditesi anlamına gelmediğini belirtiyorlar.


Reuters'a bilgi veren bir yetkili, "Swap görüşmeleri devam ediyor ve bazı görüşmeler özellikle son derece pozitif durumda. Onlarda da yakın zamanda olumlu sonuçların çıkmasını bekliyoruz. Devam eden ya da beklemede olan görüşmeler de var. Onların bir kısmına ilişkin yakın zamanda bazı girişimler de olacak. Yeni swaplarla ekonomiye destek olacak, yeni kapılar açacak sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum" dedi.

GÖZLER FAİZ KARARINDA


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz toplantısı sonrasında da Dolar/TL 6,80 seviyesi civarında Merkez Bankası beklentilere paralel faizleri 50 puan indirerek 8,75 seviyesinden 8,25 seviyesine çekti.

[old_news_related_template title="İşte 4 soruda Türkiye'nin swap arayışının anlamı" desc="Uzun süredir Türkiye'nin gündemi swap. Para takası anlamına gelen bu kelimeyi, 2018'de başlayan ekonomik kriz sonrası sıkça duyduk ancak corona virüsü salgınıyla birlikte ekonomi gündeminin ilk sırasına yerleşti. Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay ve ekonomist Özlem Derici Şengül, swapın ne anlama geldiğini, Türkiye'nin neden bir swap anlaşmasına ihtiyaç duyduğunu, swap dışında başka hangi yolla döviz bulunabileceğini ve Katar ile yapılan swapın anlamını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/20/iecrop/doviz-swap-ic_16_9_1589975743.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/iste-4-soruda-turkiyenin-swap-arayisinin-anlami-5825780/"]