İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin aralık ayı olağan toplantısı Covid-19 Gölgesinde 2020 Değerlendirmesi, 2021'e Bakış ve İSO Olarak Hedeflerimiz ana gündemi ile dijital platform üzerinden video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Bahçıvanın yaptığı İSO Meclisinin online toplantısında, Meclis üyeleri de gündemi değerlendirdi.

Bahçıvan, konuşmasında 2020 yılı faaliyetlerinin Covid-19 gölgesinde geçtiğini, pandemi sürecinin bitimiyle birlikte Türkiye'nin her şeyden önce yeni bir büyüme modeli konusunda çok daha güçlü ve stratejik bir karar vermesi gerektiğini vurguladı.

[old_news_related_template title="Beyaz eşya sektöründe üretim risk altında" desc="Dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Türkiye beyaz eşya sektörü dertli. Hammadde sıkıntısıyla maliyetleri artan üreticiler, vergilerin kaldırılmasını istiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/23/iecrop/shutterstock_318473174_16_9_1561363145_16_9_1608701448.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/beyaz-esya-sektorunde-uretim-risk-altinda-6179007/"]

"TÜRKİYE'YE BEDEL ÜRETEN BÜYÜME MODELİYLE İLERLEYEMEYİZ"


Çok uzun yıllardır söyledikleri bir gerçeğe yeniden dikkat çeken Bahçıvan, "O da büyümenin oranından daha çok, büyümenin kalitesi gerçeğidir. Geçmiş yıllar şu gerçeği bize net olarak gösterdi.

Artık çok yıldızlı ama sanayinin payının, sanayinin katkısının düşük olduğu ve uzun vadede de Türkiye'ye bedel üreten büyüme modeliyle ilerleyemeyiz. Bunun yerine daha dengeli ama sürdürülebilir ve sanayinin niteliğinden payını almış olan bir büyüme modelini oluşturmalıyız.

2021 ve sonrası için böyle bir modelin Türkiye açısından çok daha doğru olacağını düşünüyoruz. Onun için dar kesitli büyüme oranları üzerinden konuşmak yerine 2021 sonrasında kaynakları doğru kullanarak Türkiyeyi temel sorunlarından kurtaracak olan bir büyüme stratejisi üzerinde durmalıyız" dedi.

HAM MADDE TEMİNİNDE GÜÇLÜKLER YAŞANIYOR


Şu anda birçok sektörün üretimleri için gerekli ham maddeyi yurt içinden de yurt dışından da teminde hem miktar hem de maliyet açısından büyük güçlükler yaşadığını belirten Bahçıvan, "Özellikle büyük uluslararası finansman fonları bu olumsuz gelişmede aktif rol oynuyor.

Dünyada tedbir paketleri adıyla piyasaya sürülen kaynaklar, gerçek hedeflerine ulaşmak yerine, kontrolsüz bir şekilde kullanılarak, ham madde fiyatlarında fırsatçılık yaparak spekülatif ve ölçüsüz kazançların ortaya çıkmasına yol açıyor.

Bu olumsuz durum sanayi şirketlerimizin işletme sermaye ihtiyaçlarını artırırken, maliyet enflasyonuna da neden oluyor. Bu konuyu önümüzdeki günlerde ele alacağız ve üreticilerle tedarikçileri sektörel bazda bir araya getireceğimiz toplantılarda bu önemli soruna çözüm arayışı içinde olacağız." (DHA)