ABD’de sene başından fiyatı en çok artan emtia kereste oldu! Financial Times’ta yer alan habere göre üreticiler, corona virüsü salgını döneminde talebin düşeceğini hesap ederek üretimi kıstı. Ancak tam tersi senaryo yaşandı. Evlerinde kalan insanlar, yaşam alanlarını genişletmek, yenilemek için tam anlamıyla keresteye akın etti.

ABD’de kereste fiyatları sene başından beri yaklaşık yüzde 104 artış gösterdi. Bu oran, altındaki yükselişin neredeyse dört katına yakın! 1000 parçalık kereste fiyatı 828 dolara kadar yükseldi. Sadece geçen hafta fiyatlar yüzde 18 değer kazandı.

‘TARİHTEKİ EN ŞİDDETLİ TALEP DÖNEMİ’


Bir kereste komisyoncusu olan Robin Cross, “Bu, kereste tarihindeki en şiddetli talep dönemi. Salgın Kuzey Amerika’da yayılmaya başlayınca üretim azaltıldı. Stoklar ise salgın öncesi inşaat sektöründeki hareketlilik nedeniyle zaten azdı. Bu da fiyatlara yansıdı. Üreticiler, talep konusunda çok yanlış bir değerlendirme yaptı” dedi.

Kuzey Amerika’nın en büyük kereste üreticisi olan West Fraser’ın satış başkan yardımcısı Chris McIver konuyla ilgili olarak, “Salgın sırasında dışarı çıkamayan birçok insan evine yeni oda, yeni veranda gibi bölümler yapmaya karar verdi ve talepler patladı” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Corona virüsü 1870'ten bu yana dünyayı 14'üncü kez resesyona soktu" desc="Dünya Bankası, salgın nedeniyle 2020'de küresel ekonominin yüzde 5, kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) da yüzde 6,2 küçüleceğini tahmin ediyor. Bankanın Kalkınma Beklentileri Grup Direktörü Ayhan Köse ve Kıdemli Ekonomist Naotaka Sugawara'nın çalışmasına göre, Dünya Bankası'nın tahminlerinin tutması halinde, kişi başı GSYH'de yaşanacak olan düşüş, 1870'ten bu yana kaydedilen en büyük dördüncü daralma olacak. Araştırmaya göre 1870'ten bu yana corona virüsü ile birlikte dünya 14'üncü kez resesyona girdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/08/iecrop/corona-reuters_16_9_1594193923.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dunya-bankasina-gore-son-150-yilin-en-kotu-dorduncu-krizi-yasaniyor-5918171/"]

KIRSAL BÖLGELERE GÖÇ EDENLERİN ETKİSİ


Karantina sonrası şehir hayatından kaçıp kırsal bölgelere göç edenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu kişiler, ya aldıkları arazilerde kendilerine ağaçtan bir ev yaptı ya da satın aldıkları evlerde tadilata girişti. Düşük banka kredileri de buna eklenince, ABD’de kereste bulmak zora girdi.

Kereste kullanım ve üretim açısından dünyanın en çok üretilen malzemelerinden biri. Ancak düşük ticaret hacmiyle bu zamana kadar gerçek anlamda küresel bir pazar oluşmamıştı. ABD’deki kereste kıtlığı sonrası Rus ve Avrupalı üreticiler, bu ülkeye satış yapmaya başladı. Kanadalı üreticiler de Asya’ya olan satışları kesip kerestelerini sınır komşusu ABD’ye gönderiyor.

Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği’nden geçen hafta yapılan açıklamada, kereste fiyatlarındaki artışın ABD konut piyasasının toparlanmasını engelleyecek kadar yükseldiği belirtildi.