İstanbul Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu Manisa'da meydana gelen ve çevre illerin yanı sıra, Bursa ve İstanbul'a kadar geniş bir alanda hissedilen depremin neden bu kadar etkili olduğuna ilişkin soruya cevap verdi.

Gündoğdu, bir süre önce Doğu Anadolu'da meydana gelen depremin de 'Düşey salınımlı' olduğu için çok büyük alanda hissedildiğini hatırlattı.


DÜŞEY SALINIMLI


Gündoğdu şöyle konuştu:

* Depremler, yatay veya düşey salınımlı olabilir. Manisa'da 5'in üzerinde meydana gelen deprem düşey salınımlı.

* Yani fayın yerin alt tabakasına doğru kırılmasının sonucu oluşan bir yer sarsıntısı. Dolayısı ile hissedildiği alan geniş oluyor.

* Yatay salınımlı yani fayların yatay hareket ettiği depremler bu kadar geniş alanda hissedilmez. (DHA)



[old_news_related_template title="Manisa'da deprem! Deprem İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla hissedildi!" desc="Van’da dün yaşanan 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından bugün de Ege bölgesi sallandı... Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde saat 10.21’de 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem özellikle İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla'da hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Akhisar olarak açıkladı. Sarsıntının ardından 1.5 saatte en büyüğü 3.6 olan 26 tane artçı kaydedilirken deprem fırtınası uyarısı yapıldı. Deprem İstanbul'da da bazı noktalardan hissedildi. İşte Ege'de yaşanan kuvvetli depreme dair detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/26/iecrop/mandeprem_16_9_1593163045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-ege-sallandi-manisada-deprem-5896135/"]