Ekosfer Derneği'nin havaizleme.gov.tr sitesinden derlediği veriler gelecek günler için bizi uyarıyor. Verilere göre, 2-9 Mart 2020 tarihleri arasında Ankara Bahçelievler'de partikül madde günlük ortalama değeri Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sınır kabul ettiği değerin oldukça üzerinde ölçüldü. 30 Mart-6 Nisan tarihleri arasındaysa bu değer, sınır değerin altına geriledi.

İstanbul Sultangazi'de 2-9 Mart 2020 tarihleri arasında DSÖ'nün sınır değerinin iki katına ulaşan kirlilik sözkonusuydu. Ancak 30 Mart-6 Nisan tarihleri arasında ciddi bir azalma görüldü.

İzmir Bornova'da değerler sınırın altında kalsa da, ekonomi ve insan faaliyetlerinin azalmasına rağmen ciddi bir düşüş görülmedi.

Büyükşehirlerle birlikte sıkı önlemlerin alındığı illerin başında gelen Zonguldak Ereğli'de ise değerler sınırın üzerindeydi ama sonra ciddi bir düşüş görüldü.

Ekosfer Derneği'nin açıklamasına göre temiz bir hava için radikal değişiklikler yapılması gerekiyor.

''İKLİM KRİZİNDE DE BÜYÜK ACILAR YAŞAYABİLİRİZ''

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: ''Bu kriz, bize doğanın kendini toparlama hızını ve aslında ne kadar kirli ve sorunlu kentlerde yaşadığımızı gösterdi. Hızımızı yavaşlatmak, tüketimi azaltmak ve ekonomiyi karbonsuzlaştırarak, daha sağlıklı bir gezegende yaşamak mümkün. Sadece ulaşım ve enerjideki araçları değil, yaşam tarzımızı da hızla değiştirmezsek, giderek büyüyen iklim krizi nedeniyle benzer acılar yaşayabiliriz.''

[old_news_related_template title="Sokağa çıkma yasağı sonrası hareketlilikte kaygılandıran artış" desc="11-12 Nisan tarihlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından bir gün sonra Türkiye sokağa fırladı... Apple'ın yayımladığı hareketlilik verileri, sokağa çıkma yasağı sonrasındaki ilk günde İstanbul ve Türkiye genelinde hareketliliğin, önceki günlerin ortalamasının çok üzerine çıktığını gösterdi. İstanbul'un dışarı çıkma oranının Türkiye'nin altında olması dikkat çekiyor. Türkiye genelinde 11-12 Nisan'da sırasıyla araç kullanımı sırasıyla 15,04 ve 19,54, yürüyüş 14,58 ve 15,69 değerlerini aldı. Yasağın sona erdiği ilk gün olan 13 Nisan Pazartesi ise hareketlilik araç kullanımında 43,99, yürüyüşte 36,99 ile sokağa çıkma yasağı öncesinin çok üzerine çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/15/iecrop/resimid_11048890_16_9_1586932711.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sokaga-cikma-yasagi-sonrasi-hareketlilikte-kaygilandiran-artis-5748964/"]