Bakan Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve ilgili kurum temsilcileri Suriye sınırının sıfır noktasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki faaliyetlerinin yönetildiği Harekat Merkezi'nde birlik komutanları ile bir araya geldi.

"BAZI İNTİKALLER PLANLANDI"

Bakan Akar, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Soçi ve Astana’da belirlenen mutabakatlar kapsamında başlatılan sürecin devam ettiğini belirtti.

Bu çerçevede bugüne kadar çeşitli ateşkeslerin ilan edildiğini hatırlatan Akar, her seferinde rejim tarafından bu ateşkeslerin bozulduğunu ve sürekliliğin sağlanamadığını vurguladı.

Akar, mutabakatlara uygun olarak faaliyetlerini yerine getirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

* Bu çerçevede ateşkeslerin sürekliliğini sağlamak, birliklerin güvenliğini sağlamak, diğer taraftan da göçün önlenmesine ve buradaki insanların zor arazi ve iklim şartlarında yaşadıkları insanlık dramına son vermek maksadıyla bu konudaki çalışmalarımızı sürdürmekte ve ilave tedbirler almaktayız.

* Bu nedenle arazideki unsurlarımıza gerekli desteği sağlamak, takviyeleri yapmak bakımından bazı intikaller planlandı ve icra edildi.

* Bu intikaller önceden kurulan düzen çerçevesinde muhatabımız olan Ruslarla koordine edildi onlara hem yer hem zaman bakımından gerekli bilgiler verildi.

"54 REJİM HEDEFİ ATEŞ ALTINA ALINMIŞTIR"

Akar, son olayda da intikalin 1 gün öncesinden yani dün saat 16.13 ve teyiden saat 22.27'de Rusya tarafındaki ilgili personele bildirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

* Bu iletişim ve bilgilendirmelere rağmen, tüm bu önlemlere rağmen, rejim tarafından gece saat 01.13’te unsurlarımıza karşı ateş açılmıştır.

* Talimatlar doğrultusunda ve meşru müdafaa çerçevesinde oradaki unsurlarımız tarafından rejim hedeflerine karşı anında gerekli mukabele misliyle gösterilmiştir.

* Şu ana kadar 54 rejim hedefi ateş altına alınmış, çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgilere göre şu ana kadar 76 rejim mensubu, askeri etkisiz hale getirilmiştir.

* Diğer taraftan da bizim şehit ve yaralılarımız var" dedi.

"MİLLETİMİZ RAHAT OLSUN"

Şehitlere rahmet yaralılara acil şifalarını ileten Bakan Akar, şu ifadeleri kullandı:

* Astana ve Soçi Mutabakatları çerçevesinde bir an önce ateşkesin sürekliliğini, birliklerimizin güvenliğini, göçün önlenmesini ve zor arazi ve mevsim koşullarında büyük bir insanlık dramı yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin güvenliğini sağlamak maksadıyla gerekli her türlü tedbir alınmıştır, alınmaktadır.

* TSK, bu konuda üzerine düşen her türlü sorumluluğu eksiksiz, aksaksız yerine getirmektedir.

* Asil milletimiz bundan emin ve rahat olsun.

Toplantının ardından Bakan Akar ve TSK komuta kademesi, bölgede incelemeler yaptı.

[old_news_related_template title="CHP’den Akşener’in İdlib çağrısına olumlu yanıt!" desc="CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in TBMM’nin bilgilendirilmesi için toplanma çağrısına yönelik, 'Biz bu çağrıyı olumlu karşılıyoruz. İdlib meselesinin ilk tartışılması gereken yer TBMM’dir' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/03/iecrop/meclis-iha_16_9_1580749001.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpden-aksenerin-idlib-cagrisina-olumlu-yanit-5604708/"]

HASTANEDE YARALILARI ZİYARET ETTİ

İdlib'de rejim güçleri tarafından yapılan saldırıda 1’i sivil, 7'si asker toplam 8 kişi şehit olurken, 13 kişi de yaralandı.

Yaralılar Hatay Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alınırken, şehitlerin cenazeleri de hastanenin morguna kaldırıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki kuvvet komutanlarıyla birlikte saat 20.00 sıralarında Hatay Devlet Hastanesi'ne gelerek, yaralıları ziyaret edip durumları hakkında bilgi aldı.

"ÇOK CİDDİ YARALARI YOK"

Çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Akar, yaralıların durumunun iyi olduğunu belirterek, “13 kardeşimizi tek tek ziyaret edip durumlarının iyi olduğunu öğrendim. Çok ciddi bir yaraları yok. Birkaç gün içerisinde geçecek yaraları var” diye konuştu.

"ALÇAK SALDIRININ KARŞILIĞI VERİLDİ"

Saldırının karşılığının verildiğini de belirten Akar, şu ifadeleri kullandı:

* Bu Esed güçlerinin yaptığı alçak saldırının karşılığı verildi, verilmekte.

* Şehitlerimizin bir damla kanının dahi hesabı soruldu.

* Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ne kadar kararlı olduğunu herkes biliyor, öğrendi.

* Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultunda elimizdeki tüm imkanlarla bu saldırıyı yapanlara karşı gerekli yaptırımlar gerçekleştirildi.

"SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRDİK"

Bir an önce akan kanın durması ve ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bakan Akar, şunları kaydetti:

* Suriyeli, İdlibli kardeşlerimizin rahat ve huzur içerisinde yaşamalarına çalışıyoruz.

* Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, Mehmetçik büyük fedakarlıklar gösterdi.

* Aynı şekilde bu mücadeleyi sürdürüyoruz.

* Dileğimiz, temennimiz biran önce ateşkesin, barışın, huzurun, istikrarın gelmesi. Gayretimiz budur.

* Biz daha önce Rusya ve İran ile yapılan Soçi Antlaşması, Astana mutabakatındaki görev ve sorumluluklarımızı yerine getirdik.

* Getirmeye devam ediyoruz. Aynı şekilde muhataplarımızın da sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.

* Burada biz uluslararası hukuka ve mutabakat unsurlarına saygılı olduğumuzu söylemekle beraber diğer taraftan da hakkımızı koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

* Planlarımız bu şekilde devam ediyor. DHA-İHA

[old_news_related_template title="İdlib'de hava saldırısı! Yaralılar var" desc="Suriye’de Esad rejimine ve Rus ordusuna ait savaş uçakları, İdlib’in Afes kasabasında sivil savunma ekiplerini hedef aldı. Hava saldırısında 2 sivil savunma görevlisi yaralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/03/iecrop/idlib-iha_16_9_1580754134.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/idlibde-hava-saldirisi-yaralilar-var-5604796/"]