LeasePlan, dünyanın önde gelen araştırma firmalarından biri olan Ipsos ile birlikte hazırladığı Mobility Monitor araştırmasının “Araç Verileri ve Gizlilik” bölümünü yayınladı. Araçların sürücü verilerini kaydetmesi ve bu verilerin otomotiv firmaları tarafından kullanılmasına yönelik araştırmaya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 farklı ülkeden 4.000’in üzerinde kişi katılım sağladı. Araştırma, katılımcıların büyük çoğunluğunun kişisel verilerinin kime ait olduğu ve verilerin üçüncü şahıslarla paylaşılmasıyla ilgili endişe duyduğunu ortaya çıkardı.



Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 53’ü araçlarından alınan verilere kimlerin sahip olduğu konusunda endişe duyuyor. Kullanıcıların yüzde 52’si sattığı araçlarda kişisel verilerinin kalmasından dolayı endişeliyken, yüzde 49’u ise bu verilerin üçüncü şahıslarla paylaşılacağından endişe ediyor.

Araç emisyonlarının azaltılması halinde verilerimi paylaşırım diyenlerin oranı yüzde 68 iken, araç performansını artırması halinde veri paylaşımında endişe duymayanların oranı ise yüzde 66’yı buluyor.