Modern ebeveynlerin en önemli problemlerinin başında, muazzam bir teknolojik patlamanın yaşandığı ve sokak kültürünün giderek azaldığı dijital çağda, çocuklarını sağlıklı ve aktif bireyler olarak yetiştirmek geliyor. Bu problemi körükleyen pandemi süreci, ebeveynlerin stresini de ikiye katlamış durumda.

Bu stresin ve psikolojik mücadelenin önemli konu başlıklarından birisi de çocukların ekran başında geçirdikleri süre! "Vaktin doldu çocuğum bırakır mısın tabletini... Melisa bırak lütfen annecim... MELİSA DEDİM" sürecini yaşayan her ebeveyn bir paradoksun içinden geçiyor. Pandemi nedeniyle okullar eve taşındı, geri dönüşün hesapları yapılıyor ancak geride kalan dönemde yeni bir sorun ortaya çıktı ve bu ülkemize has bir olay da değil.

OKUL DA EKRANIN İÇİNE GİRDİ


'Çocuğuma tabii ki tablet vermeyeceğim' ile 'Al şu telefonu, tableti al da azıcık nefes alayım' iç sesleri arasında sürüklenen modern ailelerin; genelde biraz ekran, biraz oyun hamuru, biraz Youtube, biraz boyama gibi bir denge sağladığını görüyorduk. Ebeveynler, söz konusu dengeyi aslında çocuklarının okulda geçirdiği çevrimdışı saatlere güvenerek kurmuştu. Ancak pandemide okul da ekranın içine giriverdi!

Ekranla -aslında açmak gerekirse- televizyon, bilgisayar ve tablet ve telefonla iç içe bu kadar vakit geçirmenin zararını çocuklarına anlatmaya ve kurallar koymaya çalışan aileler şimdi bile isteye çocuklarını ekran başına oturtuyor.

MİYOP BİR NESİL Mİ GELİYOR?


Ailelerin kaygısının da bilimsel bir karşılığı mevcut. The Guardian'da Ağustos 2020'de çıkan bir makaleye göre dijital alet kullanıcılarının yüzde 90'ı dijital göz yorgunluğu yaşıyor. Görüşüne başvurulan OPSM (Optik Reçeteli Gözlük Üreticileri) Profesyonel Hizmetler Müdürü Elizabeth Kodari, "Bilgisayar başında gözümüzü daha az kırpıyoruz ve bu göz kuruluğuna yol açıyor" ifadelerini kullanırken ekrana yakın bakmanın da miyopluk oluşumundaki etkenlerden biri olabileceğini söylüyor.

[old_news_related_template title="EBA, evden çalışma derken internet altyapımız alarm veriyor" desc="174 ülke arasında internet hızında 100'üncü sırada gelen Türkiye'de altyapı tüm çalışanların ofise dönmemesi ve eğitimin uzaktan olması sebebiyle alarm veriyor. Uzmanlara göre ağ üzerinden görüntülü aramaların artması da altyapı üzerinde yük oluşturuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/12/iecrop/iha-van_16_9_1602490606.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/teknoloji/eba-evden-calisma-derken-internet-altyapimiz-alarm-veriyor-6077110/"]

Makaleye başlık olan "Miyop çocuklardan oluşan bir nesil mi yetiştiriyoruz" sorusu elbette başlık için seçilmiş çarpıcı bir ifade ancak Avustralya'da 2000 ile 2020 arasında miyop sayısının yaklaşık iki katına çıktığı da bir gerçek.

AİLELER KAYGILI


ADHD (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) üzerine içerikler üreten ADDitude adlı internet portalı göz bozukluğu tehlikesinin yanı sıra girizgahta bahsettiğimiz çelişkiye de vurgu yapıyor. Toplam 3 bin 500 ADDitude okuyucusunun katıldığı ankete göre ebeveynlerin yüzde 47.93'ü ekran sürelerinin inanılmaz boyutları ulaşmış olmasından ötürü yoğun bir biçimde endişe duyuyor. Ebeveynlerin başka büyük bir kısmı ise eğitim dışı ekran sürelerinin de online dersler nedeniyle çocukların günlük yaşamına daha fazla girmiş olmasından endişe duyuyor.

Ortadaki durumun bıçak sırtı olduğu aşikar. En az ilgi duyan çocuk bile bilgisayar başında veya televizyon karşısında derslerini takip ederek bu duruma maruz kaldı. Ancak bu süreçte oluşabilecek ve karşılaşılan sorunlar ile ebeveynlerin bunları önlemek, azaltmak ve çözmek için yapabilecekleri de belli.

Olası sağlık sorunları:

  • Göz yorgunluğu: Konsantrasyon içinde ekrana uzun süre bakmak ve ekran ışığının doğru ayarlanmaması göz yorgunluğuna sebep olabiliyor.

  • Bulanık görme: Aynı uzaklığa uzun süre bakmak gözün odaklanma merkezinin kısa süreli bir spazmla kilitlenmesine neden olabiliyor. Bu da ekrandan başın kaldırılmasıyla uzak nesnelerin bulanık görünmesine neden oluyor. Bu durumun ileride miyopa neden olabileceği de öne sürülmekte.

  • Göz kuruluğu: Çalışmalar, insanların dijital bir ekrana uzun süre odaklandıklarında daha az göz kırptıklarını ortaya koyuyor. Bu da göz kuruluğuna sebep olmakta.


Ebeveynler ne yapmalı:

  • Ekran süresini kontrol altında tutmak: Amerikan Pediatri Akademisi, pandemide ekran sürelerinin artacağını kabul ederek yine de gerçek dünya ve dijital dünya arasında bir denge bulunmasını tavsiye ediyor.

  • Düzenli uyku

  • Egzersiz

  • Sık molalar: Her saat başı en az 10 dakika ekrandan uzak kalınması gerektiği tavsiye ediliyor.

  • Göz kırpmayı hatırlatmak

  • Ekranın konumu

  • Işığın önemi: Monitöre veya ekrana direkt ışık vurmamasını sağlayarak ve bununla ekran aydınlığını düşürerek yorgunluğu azaltmak mümkün.


'YAKLAŞIMIMIZDA HER ŞEY DEĞİŞTİ'


Konuyla ilgili annelerin görüşüne de başvurduk. Deniz Aktaşoğlu Kutlar'a ilkokul 4. sınıfa giden oğlu Yağız ile evde yaşadıkları durumu sorduğumuzda "Pandemi süreciyle, yaklaşımımızda her şey değişti" yanıtını aldık.

"Daha önce 'Süren bitti oğlum' diyor bir şekilde ekran başında geçirdiği süreyi kontrol altında tutuyorduk ama şimdi öğretmenleriyle yüz yüze de olsa ekran karşısına oturtuyoruz" diyen Kutlar, ekran süresini sağlıklı bir seviyede tutmak için çabaladıklarını da aktardı: "Ders saatleri belli zaten. Belirli saatlerde ders alıyorlar. Derslerinin ardından bir veya iki saat ekrandan uzak tutarak ara verdiriyoruz, sonra EBA üzerindeki ödevlerini yapıyor. Elbette oyun oynamak da istiyor tekrar dinlendikten sonra artık oyun oynamasına izin veriyoruz."

[old_news_related_template title="Son dakika... İçişleri Bakanlığı'ndan sokağa çıkma yasağı açıklaması" desc="İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Bugün Reuters kaynaklı 'Türkiye'de sokağa çıkma yasakları gelebilir' haberi tamamen asılsızdır' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/21/iecrop/sokaga-cikma-yasagi-dha2_16_9_1603299002.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-icisleri-bakanligindan-sokaga-cikma-yasagi-aciklamasi-5-6091977/"]

İlkokul çağındaki çocuklar ve ebeveynleriyle çalışan bir Psikolojik Danışman olan Zeren Çağla Şara, akranlarıyla teması azalan çocuklarla baş başa kalma sürecinin ebeveynler için efor gerektiren bir süreç doğurduğunu ve ortada iyi bir plan yoksa anne-babaların işlerinin çok güçleşeceğini vurguladı.

'ESNEKLİK ŞART ANCAK...'


"Çocukların ekrana fazlaca maruz kaldıkları bir gerçek ancak çocukların arkadaşlarına ulaşmaları için de bu dönemde ekrana ihtiyaçları var" diyen Şara, plan gereksiniminin altını çiziyor:

"Biz her ailenin normalden biraz daha esnek olmasını bekliyoruz. Bu, elbette çocuğu tamamen özgür bırakmak anlamına gelmeyecek. Lakin velilere 'Yeni bir planlama yapılabilir' diyoruz, normalden biraz daha fazla süre tanımak gerekiyor.

Planlamanın önemli noktalarından olan ekran kullanımında örneğin izin bir saat ise bunu tek seferde kullanmak yerine 4 kez 15'er dakika veya 3 kez 20'şer dakika gibi bölerek kullanması daha doğru bir uygulama. Bu çocuğun fiziksel sağlığının yanı sıra duygu durumu için de önemli. Duygu durumu demişken velinin de duygu durumu önemli. Çalışma saati kavramının ekseriyetle özel sektörde kalmadığı ve evden çalışmanın arttığı bir ortamda ebeveynin de iş yükü arttı."

[special_article_template title="" desc="Planlama çocuğun fiziksel sağlığının yanı sıra duygu durumu için de önemli. Duygu durumu demişken velinin de duygu durumu önemli." who="Psikolojik Danışman Zeren Çağla Şara"]

 

Şara, "Çocuğun gündüz saatlerinde anne ve babayı sürekli evde görmesi ancak tatil günlerindeki gibi bir iletişim kuramaması durumunu çocuğa açıklamak gerekiyor. 'Annem yanımda ama benimle ilgilenmiyor" düşüncesinin oluşmaması için çocuğun 'Annem kapının ardında ama toplantıda' bilgisini ve anne-babanın oyun oynamak için değil iş için ekran başında olduğu bilgisini çocuğa aktarmak gerekiyor" diye konuştu.

EBEVEYN EKRAN KULLANIRKEN MODEL OLMALI


"Ebeveynin de kendine ait zamana ihtiyacı var. Herkesin dinlenmeye ihtiyacı var ancak ne koşulda olursa olsun yaş grubuna göre çocuğunu duygusal ihtiyaçlarına da cevap bulmak ebeveynin görevi. 'Kaliteli zaman' deriz ya sıklıkla; burada da kaliteli zaman önemli. Nicelik değil nitelik önemli. Toplantı arasında, molada, öğle yemeği arasında 15 dakika aktif oyun oynamak veya konuşmak yani zaman ayırmak oldukça önemli" diyen Şara ekran kullanımı konusunda ebeveynin model olması gerektiğini de vurguluyor.

Burada ciddi bir 'plan' vurgusu var. Çocuk için doğru ortam, doğru aktivite sağlandıktan sonra 'çocuğumu ekrandan nasıl kopartacağım' sorusu korkutucu olmaktan çıkıyor.

'KURALLAR ÇOCUKLA BİRLİKTE KOYULMALI'


Konunun paydaşlarından biri olan öğretmenlere de söz vermek lazım. Sınıf Öğretmeni Kardelen Özdemir, verimlilik noktasında tespitlerini sunarken "Çalışan ailelerde çocukların odaklanma süreleri, ekran başında odaklandıkları farklı araç gereçlerle maalesef azaldı" dedi.

[caption id="attachment_6092357" align="alignnone" width="1000"] "Kuralları çocuklarla birlikte koymak gerekir. Birlikte konulan kurallara çocuk çok daha fazla uyum sağlıyor." Fotoğraf: Shutterstock[/caption]

"Her çocuk kendi öğrenme hızında olduğu için ailesi ile olan ve konfor alanında olan bazı çocuklarda performans artışı gözlemledim" diyen Özdemir, destekçi ebeveynlerin etkisinin de altını çizdi. Ebeveynlerin evde doğru şartları oluşturmasıyla ekran sürelerinin de kontrol altına alınabilecek bir durum olduğunu vurgulayan Özdemir, "Ekran kullanımı için bir çember çizerken ve kurallar koyarken, bu kuralları çocuklarla birlikte koymak gerekir. Birlikte konulan kurallara çocuk çok daha fazla uyum sağlıyor. Ekran kullanımını azaltmak adına kutu oyunları, aile ve arkadaş sohbetlerini önerebiliriz" diye konuştu.

'ANNE BABA ZOOM'DAN ÇIKIP DİZİYE GEÇMEMELİ'


Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi'nde görev yapan Klinik Psikolog Cansu İvecen, "Öncelikle çocuklar yaş grubu itibarıyla rutine ihtiyaç duymaktadırlar" diyor ve ekliyor: "Pandemi ile beraber çocuklarımızın bozulan rutinlerinde tatil döneminde telefon kullanımının sıklığının artması, tablet ile geçirilen zamanın fazlalaşması gibi bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkileyecek yeni ve bir takım farklı alışkanlıklar oluşturmuş olabilirler. Bu sebeple kimi çocuk online eğitim sürecine adapte olmakta zorlanabilir ve odaklanmakta güçlük yaşayabilir."

[special_article_template title="" desc="Okul süreci ile beraber yüz yüze eğitim sürecinde olduğu gibi ev içerisinde bu kullanımların süresi ve sınırlandırmanın devamlılığının sağlanması gerekmektedir" who="Klinik Psikolog Cansu İvecen"]

Evde ailece yapılacak olan aktiviteler ile zaman doldurulabilir, aileler, çocuklarıyla birlikte ekrandan uzak kalabilir. Özellikle beyaz yakalı ve mesaisini evde yapan genç anne-babalar, Meet veya Zoom'dan çıkıp dizi-film platformlarına geçiş yapmak yerine ekrandan bir süre uzak kalabilirler.

[old_news_related_template title="Uzaktan eğitim için cami terasına çıkıyorlar" desc="Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Koccağız Mahallesi'nde yaşayan bir grup öğrenci, Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) bağlanarak eğitim almak için her gün internete erişimin sağlandığı tek yer olan mahalle camisinin terasına çıkıyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/02/iecrop/resimid_123253691_12325369_16_9_1601635938.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/uzaktan-egitim-icin-cami-terasina-cikiyorlar-6064254/"]

 

[old_news_related_template title="Uzaktan eğitimi, internetin çektiği ahır damında yapıyorlar" desc="Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Sarıtaş köyünün Yemişli mezrasında yaşayan bir grup öğrenci, Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) bağlanmak için her gün köy dışında bulunan, cep telefonlarının çektiği internete erişimin sağlanabildiği ahırın damına çıkıyor. Öğrenciler kış gelmeden erişim sorununa çözüm bulunmasını istiyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/30/iecrop/eba-dha_16_9_1601479256.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/uzaktan-egitimi-internetin-cektigi-ahir-daminda-yapiyorlar-6061560/"]