Çalışanın iş yerinde bir yılını tamamlamasının ardından ücretli yıllık ücretli izin kullanma hakkı kazanır. Ancak yıllık izin hakkını kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından çalışan bu yıllık iznine ait ücreti nasıl alır? Kullanılmayan yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır? İşten çıkarılan çalışanın çalışanın aklında ki en büyük sorulardan biri olan yıllık izin hakkı için hazırladığımız habere mutlaka göz atın.

4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesinin birinci fıkrasınca iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesinin ardından işçinin hak edip kullanmadığı ücretli yıllık izin sürelerine ait ücretler, sözleşmenin sona erdiği tarihteki maaşı üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir.

KULLANILMAYAN YILLIK İZİN ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Kullanılmaya hak kazanılmış ama kullanılmamış izinli gün sayısı hesaplaması için; çalışanın iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt maaş ücreti ile kullanılmayan izinli gün sayısı çarpılarak hesaplanır. Çıkan bu tutardan gerekli kesintiler yapılarak işçinin eline geçen tutar elde edilir.

İşçinin hizmet akdinin feshi halinde, sigortalı çalışanın kazanıp kullanmadığı senelik izinlerine ait ücret, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ayın kazancına dahil edilir.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; brüt ücreti 2.500 TL ve kullanılmamış izin gün sayısı 10 olan işçinin, işten çıkarılması durumunda kullanılmamış hesap aşağıdaki gibi olacaktır.

2.500/30*10= 833,33 TL (Brüt)

YILLIK İZİN ÜCRETİNDEN HANGİ KESİNTİLER YAPILIR?

Brüt maaş üzerinden hesaplanan yıllık izin ücreti işçiye ulaşmadan önce bazı kesintilere uğrar.

Bu kesintiler;

– Gelir vergisi

– Damga vergisi

– Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri yapılır. Çalışan bu kesintilerden sonra net tutarı almaktadır.

HANGİ DURUMLARDA YILLIK İZİN ÜCRETİ VERİLMEZ

İster kendi isteği ile ister de işvereni tarafından iş sözleşmesi sona eren çalışan her koşulda içeride bulunan kazanılmış ama kullanılmamış yıllık izin parasını alabilmektedir.

[old_news_related_template title="Altı aylık çalışanın izin hakkı var mıdır? Yıllık izin yönetmeliğine göre işçinin izin hakkı kaç gün?" desc="Türkiye’de çalışanlar, yıllık izin haklarının kaç gün olduğunu öğrenmek istiyor. 4857 sayılı İş Kanunu'nda yıllık izin sürelerinin kaç gün olacağı açık şekilde belirtilmiştir. Kanunun ilgili maddesine göre, çalıştığı işyerinde bir yılını dolduran kimselerin 14 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır. İşte yıllık izin yönetmeliğine göre izin haklarında bilinmesi gerekenler…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/23/iecrop/izin_16_9_1592906810.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/alti-aylik-calisanin-izin-hakki-var-midir-yillik-izin-yonetmeligine-gore-iscinin-izin-hakki-kac-gun-5890398/"]

[old_news_related_template title="Çalışanın yıllık izin hakkı kaç gündür? 6 aylık çalışan yıllık izin kullanabilir mi?" desc="Yaz aylarının gelmesiyle, tatil için plan yapacak olan ücretli çalışanlar, izin haklarının kaç gün olup olmadığını öğrenmek istiyor. Vatandaşlar, ‘izin hakkı kaç gün’ ve ‘6 aylık çalışanlar izin kullanabilir mi’ sorusunu internette aratıyor. İşte her çalışanı yakında ilgilendiren yıllık izin hakkındaki kanun maddesi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/09/iecrop/tatil_depo_16_9_1591708086.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/calisanin-yillik-izin-hakki-kac-gundur-6-aylik-calisan-yillik-izin-kullanabilir-mi-5864921/"]