ABD’nin 46’ncı başkanı olarak 20 Ocak’ta görevi devralmaya hazırlanan Joe Biden’a, Türkiye’den kaçıncı olduğunu bilemediğimiz bir tebrik mektubu gitti...

“Sizinle çalışmak için sabırsızlanıyoruz” diye biten mektup; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ tarafından yazılmıştı. Elden ulaştırıldı...

★★★

Trump dönemi boyunca Türk-ABD ilişkilerinin tartışıldığı strateji masalarından, “damat” kelimesi eksik olmadı. Trump başkan seçildiğinde kızı İvanka’nın eşi Jared Kushner’i üst düzey danışmanı yapmıştı. Erdoğan da geçen ay istifa eden damadı Berat Albayrak’ı bakanı yaptı.

Erdoğan ve Trump ailelerini yakınlaştıran isim Mehmet Ali Yalçındağ olmuştu. Yalçındağ eski medya patronu ve Trump’ın ortağı Aydın Doğan’ın damadıydı.



2012 yılında Şişli’deki Trump Towers açılışında, müstakbel ABD Başkanı Trump ve kızı İvenka; Doğanların misafiri olarak Türkiye’de ağırlanmışlardı...

Yalçındağ, Trump ailesi ile kurduğu dostluğu, 2018’de TAİK başkanlığına atanmasıyla kurumsal alana taşıdı.

★★★

TAİK; enerji, savunma, ilaç sanayi sektörleri odaklı ve yalnızca Washington bacağı olan bir kuruluştu.

Yalçındağ döneminde iş dünyasında aktif lobicilik yapıldı, Amerika’nın diğer eyaletlerinde de temsilcilikler açıldı. ABD Ticaret Bakanı William Ross, 2019 Eylül’ünde Türkiye’ye 5 günlük ziyaret yaptı. Amerikalı dolar milyarderi Ross da; Trump, Kushner ve de Yalçındağ gibi iş insanıydı. İyi anlaştılar.

★★★

Bu kez durum farklı; Biden 43 yıllık siyasetçi.  2009-2017 yılları arasında, 44’üncü ABD Başkanı Barack Obama’nın başkan yardımcısıydı. Biden’ın bu uzun siyasi hayatında Türkiye’yi tanımamış olma olasılığı sıfır! 18 yıllık AKP iktidarı ve Türkiye hakkındaki düşüncelerine kimse yabancı değil; bundan sonraki planları bilinmiyor.

★★★

Savunma Sanayi Başkanlığı’na yönelik Amerika’nın “hasımlarına” uygulanan CAASTA yaptırımı, Biden’ın koltuğa oturmasını beklemeden Trump imzasıyla yürürlüğe girdi. Ya Rus yapımı S-400 füzeleri konusunda mutabakata varılacak ya da yaptırımlar mali alana genişleyecek.

★★★

Mektubunda, CAASTA yaptırımlarının iki ülke iş dünyasını etkilemesinden kaygı duyduklarını belirten Yalçındağ, raflarda unutulan Türkiye ile ABD arasında imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) hatırlatıyor.

İki ülkenin yıllık 25 milyar dolar ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefi gerçekleştiğinde, askeri ve siyasi gerginliklerin giderilmesinin kolaylaşacağını vurguluyor.

★★★

Mektup kısa yolu da gösteriyor:

Türkiye ve ABD bakanlarından oluşan “İkili Ulusal Komisyon” (Bi-national Commission) kurulsun!

Covid-19 ile artan ekonomik zorluklar karşısında, ticaret diplomasi ve siyasetin ana kolonu olur mu?

Onu da göreceğiz...

Biden, Türkiye’ye kriz dönemlerinde geldi


Biden, ABD eski Başkanı Barack Obama’nın 8 yıl başbakan yardımcılığını yaptı. Bu dönemde Türkiye’ye 4 kez geldi. İlk ziyaretini yaptığı 2011’de, siyasi literatüre “Arap Baharı” olarak geçen, Tunus’la başlayıp Mısır’a yayılan Ortadoğu karanlığı başlamıştı.

İkincisi Kasım 2014’tü. Suriye’deki Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) Amerika’nın silah vermesi ve IŞİD ile mücadele konuları öne çıkmıştı. Ocak 2016’da gerçekleşen üçüncü ziyaretinde konu yine Suriye ve Irak merkezli IŞİD tehdidiydi...

★★★

ABD başkan yardımcısı olarak 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişiminden yaklaşık bir ay sonra dördüncü ziyaretini yaptı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın daveti üzerine “Gazi Meclis” TBMM’yi de ziyaret eden Biden’a, CNN Türk’ün basıldığı geceyi kanalın eski “patronu” Yalçındağ anlatmıştı.

★★★

Biden Türkiye temaslarında, katledilen insan hakları savunucusu Av. Tahir Elçi, gazeteci Hrant Dink ve MİT TIR’ları davasından yargılanan Can Dündar’ın aileleriyle de görüşmüştü.

Başkan Biden’ın” Türkiye’ye ilk ziyareti ne zaman olur, olur mu? Olursa altına neler yazılır?

Hayırlı konularla olsun” diyelim.