Corona virüsü salgınına karşı geliştirilen AstraZeneca'nın aşısında "pıhtı riski" tartışmaları nedeniyle 18 ülke kullanımı askıya aldı.

Avusturya Sağlık Bakanı Rudolf Anschober, Avrupanın birçok ülkesinde kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısı için Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) nihai karar alma çağrısında bulundu.

Anschober, "İyi haber, AstraZeneca aşısı işe yarıyor. Ancak yan etkilerine dair endişeler, AB seviyesinde incelenmeli. EMA, AB'de AstraZeneca'nın kullanımıyla ilgili tüm verileri topluyor ve tüm verilere sahip. Bu nedenle AstraZeneca'nın kullanımı konusunda nihai bir karar vermelidir" çağrısında bulundu.

17 MİLYON KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ

AstraZeneca'dan yapılan açıklamada, aşının kan pıhtılaşmasına yol açan bir yan etkisinin bulunmadığı ifade edildi.

AstraZeneca, Avrupa ve İngiltere'de aşının uygulandığı 17 milyon kişinin verilerinde böyle bir yan etkiye rastlanmadığı ifade edildi.

AVRUPA ÜLKELERİ, AŞININ KULLANIMINI ASKIYA ALIYOR

Avrupa'da 4 ülke daha Oxford/AstraZeneca'nın aşısının kullanımını askıya aldı.

Aralarında Danimarka, Norveç, İrlanda, Estonya, Hollanda, Bulgaristan, İzlanda, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz gibi ülkelerin bulunduğu listeye dün Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya da eklendi.

DSÖ: PANİK İSTEMİYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), söz konusu iddialar ve kullanımın durdurulması sonrası önemli bir açıklamada bulundu.

DSÖ'nün üst düzey yetkililerinden Soumya Swaminathan, aşının kullanılmaya devam etmesini isterken, "İnsanların panik yapmasını istemiyoruz. Ülkelere AstraZeneca aşısı uygulamaya devam etmelerini öneriyoruz. Şu ana kadar yaşananlarla aşılar arasında bir bağlantı bulamadık" ifadelerini kullandı.
[old_news_related_template title="DSÖ'den AstraZeneca aşısı çağrısı: Kullanmaya devam edin" desc="Dünya Sağlık Örgütü, kanda pıhtılaşma yaptığı iddiasıyla pek çok ülkede kullanımı durdurulan AstraZeneca aşısıyla ilgili çağrı yaptı. DSÖ, 'Aşıyı kullanmaya devam edin' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/16/iecrop/astrazeneca-reuters-1_16_9_1615868718.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dsoden-astrazeneca-asisi-cagrisi-kullanmaya-devam-edin-6316263/"]

[old_news_related_template title="AstraZeneca aşısı olduktan sonra ölen kadının detayları ortaya çıktı" desc="AstraZeneca'nın geliştirdiği corona virüsü aşısını olduktan sonra Danimarka'da yaşamını yitiren 60 yaşındaki kadın ile ilgili açıklama yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/15/iecrop/asi-reuters1_16_9_1615798092.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/astrazeneca-asisi-olduktan-sonra-olen-kadinin-detaylari-ortaya-cikti-6314872/"]

[old_news_related_template title="Son dakika... Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya AstraZeneca aşısını askıya aldı" desc="Almanya Sağlık Bakanlığı, Alman araştırma kurumu Paul Ehrlich Enstitüsünün tavsiyesi üzerine Oxford/AstraZeneca tarafından geliştirilen corona virüsü aşısının kullanımının askıya alındığını duyurdu. Almanya'nın ardından Fransa, İspanya ve İtalya da bugün aşının kullanımını askıya aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/15/iecrop/astrazeneca-ihaa_16_9_1615742774-880x495-1_16_9_1615820339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/son-dakika-almanya-astrazeneca-asisini-askiya-aldi-6315528/"]