Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclis'in yetkilerini durdurması ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almasının yankıları devam ediyor. Ülkede yaşanan gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Said, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü.

Tunus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Kays Said, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, 80. madde çerçevesinde alınan tedbirlerin devleti ve anayasal kurumları korumayı ve toplumsal barışı sağlamayı amaçladığını belirterek, meşruiyete, hak ve özgürlüklere saygı gösterme taahhüdünü teyit etti" denildi.

ABD Dışişleri Blinken ise görüşmede ise demokrasi ve insan haklarına uyulması gerektiğini hatırlattı.

MUHALEFETTEN ULUSAL DİYALOG ÇAĞRISI

Tunus'un en büyük partisi olan siyasal İslamcı Nahda, başbakanı görevden alan ve parlamentoyu geçici olarak durduran Cumhurbaşkanı Kais Saied'i darbe yapmakla suçladıktan sonra ülkeyi krizden çıkartmak için ulusal diyalog çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı tarafından başbakanın görevden alınması ve hükümetin düşürülmesi üzerine dün destekçilerine sokağa çıkmaları konusunda çağrı yapan Nahda bugün tutumunu yumuşatarak sivil çatışmadan kaçınmak için çaba harcanması ve diyalog konusunda çağrı yaptı.

Nahda'nın açıklamasında, "Hareket... tüm Tunusluların dayanışmayı, sinerjiyi ve birliği arttırmaları ve ayaklanma ile sivil çatışmaya karşı durmaları konusunda çağrıda bulunuyor" denildi.

Tunus Cumhurbaşkanı, Pazar günü ordunun desteğiyle hükümeti düşürüp parlamentonun çalışmasını geçici olarak durdurduktan sonra İslamcıların da dahil olduğu ana partiler bunu bir darbe olarak nitelemiş ve destekçilerini protesto düzenlemeleri için sokaklara çağırmıştı.

NELER OLMUŞTU?

Tunus'ta hafta sonu Cumhurbaşkanı Said, Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdığını ve Başbakan el-Meşişi'yi görevden aldığını duyurdu. Said, başbakanı kendi atayacağını ifade etti. Muhalefet, söz konusu olayı bir darbe girişimi olarak duyurdu.

[old_news_related_template title="Tunus'ta siyasi kriz büyüyor: Parlamentonun yetkileri donduruldu" desc="Ekonomik kriz ve hükümetin Covid-19'la mücadeleyi yönetememesi dolayısıyla başlayan protestoların ardından dün gece flaş bir karar alındı. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, başbakanı görevden aldı, parlamentoyu dondurdu. Göstericiler zafer sloganları atarken, muhalifler bunun bir darbe olduğunu öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/26/iecrop/tunus3-reuters_16_9_1627284292.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/tunusta-siyasi-kriz-buyuyor-parlamentonun-yetkileri-donduruldu-6557207/"]