Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel olarak, son derece gevşek uyguladığı para politikasında değişiklik yapmadı ancak COVID-19'un yayılmasının ekonomik görünümü zayıflatmasıyla daha fazla destek için kapıyı açık tuttu.

ECB'nin mevcut destek programları kendi içlerinde yeterince esnekliğe sahip olduğu için, yönetim kurulundan yeni bir onay gerekmeden ekonomiye verilen desteğin boyutu artırılabiliyor.

ECB, politika faizini sıfırda, mevduat faizi oranını eksi yüzde 0.5'te sabit tuttu. ECB ayrıca PEPP kapsamındaki tahvil alımları için azami büyüklüğü de 1.85 trilyon euroda tuttu.

Ekonomik görünüme yönelik artan risk, Lagarde'nin basın toplantısının odak noktası olabilir, ancak ekonomistler, önümüzdeki çeyrek veya iki çeyreğin beklenilenden daha zayıf olsa bile uzun vadeli beklentilerin büyük ölçüde değişmeden kalacağını savunarak dengeli bir yaklaşım benimsemesini bekliyorlar.

[old_news_related_template title="Avrupa Merkez Bankası para saçacak" desc="Türkiye Cumhuriyet Merket Bankası faiz indirdikten sonra Avrupa Merkez Bankası da (ECB) ekonomik durgunluk riskleri üzerine faizleri indirdi. Tahvil alım programı başlattı. Amaç başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki ekonomik durgunluğun etkilerini hafifletmek! Karardan sonra Türk Lirası Euro karşısında değer kazandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/12/iecrop/euro_16_9_1568292189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/avrupa-merkez-bankasi-para-sacacak-5330624/"]