19 Müfettiş açıkta kaldı. Teftiş Kurulu son dönemde 230 milyon liralık yolsuzluk ve zararı ortaya çıkarmış, kamunun parasını Hazine’ye aktarmıştı. CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, “Kırıkkale diken üzerinde. 6 bin 500 çalışanın geleceği belirsiz.  Büyük yolsuzlukları, usulsüzlükleri ortaya çıkaran Teftiş Kurulu kapatılıp kurum denetimsiz bırakılıyor. İdare Mahkemesine başvuracağız’’ dedi.

ARAZİLERE GÖZ DİKİLDİ

Daha önce de KİT statüsünde olan ETİ Maden’de Teftiş Kurulu kapatılmış ancak idare mahkemesine açılan dava sonucu bu karar iptal edilmişti. Önal, MKE’nin verimli ve kar eden bir kuruluş olduğunu da belirterek, “Bu yıl 1 milyar 200 milyon lira kar bekleniyor. Bu derece verimli bir kuruma yazık ediliyor. MKE’nin Erdek ve Antalya’da değerli arazileri var. Bu arazilere de göz dikildi” dedi.


Temeli, top döküm tesisleriyle atıldı


MKEK’nın temelleri, 15. yüz yılda Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet’in “Top Döküm Tesisleri” kurdurmasıyla atıldı. İmparatorluğun çöküşünün ardından, Atatürk’ün direktifiyle İstanbul’dan getirilen bir kısım tezgah, teçhizat ve malzeme ustalarıyla yeniden yapılanıp Kurtuluş Savaşı’nda etkin rol oynadı. İlk adı ‘Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü’ olan kurum NATO üyeliği ile birlikte “Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu” adı ile yeniden teşkilatlandırıldı.

[old_news_related_template title="İYİ Partili Sezgin: MKE'nin içi boşaltılıp bazı kişi ve gruplara istihdam mı yaratılacak?" desc="İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) anonim şirkete dönüştüren kanunun kabul edilmesinin ardından kurumda çalışan personelin karşılaştığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanması talebiyle önerge veren Sezgin,'MKE’nin içi bilinçli olarak boşaltılarak, bazı kişi ve grupların istihdamı için kadro yaratılmaya mı çalışılmaktadır?” diye sordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/15/iecrop/iyi-parti-sozcu-1_16_9_1626361079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/iyi-partili-sezgin-mkenin-ici-bosaltilip-bazi-kisi-ve-gruplara-istihdam-mi-yaratilacak-6540900/"]

[old_news_related_template title="MKE resmen 'Anonim Şirket' oldu" desc="Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun yapısını değiştirecek kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. MKE artık özel hukuk hükümlerine tabi olacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/03/iecrop/mke-depo-1_16_9_1624890667_16_9_1625288033.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/mke-resmen-anonim-sirket-oldu-6518975/"]