İstanbul’da, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışına çıkacak yabancı uyruklu kişilere 150 dolar karşılığında sahte negatif korona virüs test sonucu üreten kişiler tespit etmişti. Şubat ayında yapılan operasyonla 12 kişi gözaltına alınmıştı.

Yapılan çalışmalar sonucu, Gürcistan uyruklu sosyal medya fenomeni olduğunu söyleyen Nugzar Merkuladze’nin örgütün yöneticisi olduğu belirlenirken, kendini doktor olarak tanıtan Mohamad Baderuldın Tawoz’un da ayaküstü muayene ettiği kişilerden sürüntü örneği alıp, laboratuvara göndermeden çöpe attığı öne sürülmüştü. Eylül ayında yapılan operasyonda 3 kişi daha yakalanmıştı.

İHBAR ÜZERİNE SORUŞTURMA BAŞATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianamede, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Sahtecilik Büro Amirliği’ne, 24 Şubat 2021 tarihinde isimsiz bir ihbar geldiği, ihbarcının, Fatih’te Suriye uyruklu Saleh Shbeb’in sahte corona virüs raporu düzenlediği, düzenlediği raporları havayolu ile yurtdışına gidecek olan yabancı uyruklu şahıslara 150 dolar karşılığında sattığı ve aynı adreste Gürcistan uyruklu bir şahsın da aynı işi yaptığını söylediği anlatıldı.

YAPILAN ARAMADA ÇOK SAYIDA TEST KİTİ BULUNDU

İddianamede, büro amirliğine yapılan ihbar üzerine soruşturma başlatıldığı ve bu soruşturma kapsamında söz konusu adreste arama yapıldığı, Suriye uyruklu Mohamad Baderuldın Tawoz’un adreste bulunduğu sırada yapılan aramada çok sayıda test kiti ve tıbbi malzeme ele geçirildiği ifade edildi.

SAHTE TEST SONUÇLARINI OTOSÜS ŞOFÖRLERİNE MESAJ ATARAK SATMIŞLAR

Kendisini doktor olarak tanıtan Tawoz’un ifadesinde, Gürcistan uyruklu sosyal medya fenomeni Nugzar Merkuladze ile tanıştıktan sonra, Merkuladze’nin kendisinden test yapmasını istediğini, bunun üzerine bu eylemi yapmaya başladıklarını ve ciddi paralar kazandıklarını söyleyerek, Merkuladze’nin test sonuçlarını otobüs şoförlerine Whatsapp’tan attığı ve bu şekilde yurtdışına çıkmak isteyen kişilere test sonucu verdiklerini söylediği kaydedildi.

SAHTE PCR TESTİ HAZIRLAMAK İÇİN İNTERNET SİTESİ KURULMUŞ

Suç örgütünün kurucusu ve yöneticisi olduğu değerlendirilen Nugzar Merkuladze’nin iddianamedeki ifadesinde, şunları söyledi:

“Muhabirlik yaptığım ve sosyal medyada tanınan biri olduğum için Gürcistan’dan kendilerine yardımcı olmam için beni sürekli arıyorlardı. Kendilerine eğer Türkiye’ye gelmek isterlerse PCR testi yaptırmaları gerektiğini ve bu testi de Gürcistan’da bir hastane ismi vererek kendilerini oraya yönlendirdim.

Fakat benimle irtibata geçen kişilerden sadece 3 kişi test yaptırmadan Türkiye’ye giriş yapmıştı. Belirli bir süre sonra bu 3 şahsın belge aldığı şahsı buldum ve kendisi ile irtibata geçince, kendisi Gürcistan’da hastaneye giderek orada test yaptırmadan belge alabiliyormuş fakat bu olaylar Gürcistan’da meydana gelmekteydi.

Bu şahısla anlaştıktan sonra ben de bu iş için Gürcistan’da bulunan bir şahıs ile konuştum ve bana PCR testi yapmak için bir site kurdu. Bu site kurulduktan sonra yaklaşık 60-65 kişi ile görüştüm ve Gürcistan’da bu şahıslara bu sistem üzerinden belge verildi. Bu kişilerden sonra internet sitesi kapandı.

Kapandıktan sonra Suriye uyruklu Mohamad Baderuldın Tawoz isimli şahıs ile tanıştım ve bu şahsın işsiz olduğunu görünce kendisine bu şekilde öneride bulundum fakat ben sitenin kapanmasından dolayı kimseyle görüşmedim ve kimseye belge yapmadım. Türkiye’de Mohamad Baderuldın Tawoz ile herhangi bir iş yapmadım."

ÜCRET KARŞILIĞI VERDİLER

İddianamede, şüpheliler Nugzar Merkuladze, Erdinç Filizoğlu ve Ahmet Metin Lebut’un, sahte Covid-19 Reverse Transkriptaz PCR test sonuçlarını gösteren belgeleri hazırlayarak talepte bulunan kişilere ücret karşılığında verme konusunda fikir birliğine vardıkları ve bu amaçla örgüt kurdukları ve faaliyetlerin, Nugzar Merkuladze’nin yönlendirmesi ile Erdinç Filizoğlu ve Ahmet Metin Lebut tarafından kurulan internet siteleri aracılığıyla yürütüldüğü kaydedildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI AMBLEMİYLE İNANDIRICILIĞI ARTIRDILAR

Kurulan site üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın amblemi bulunan kare kodlu ‘Deha Laboratuvar Mikrobiology Department’ ve ‘T. C. Ministry of General Directorate of Public Health İstanbul Şişli Clinical Microbiology Laboratory’ ibareli, Uzman Doktor Hatice Korkmaz adına sağlık kuruluşunda düzenlenmiş izlenimi veren belgeleri, kimi zamanda yetkilisinin mağdur Hakan Kaya olduğu test yapma konusunda resmi olarak yetkilendirilen Cihangir Laboratuvar isimli sağlık kuruluşuna ait bir şekilde temin ettikleri, orijinal belge üzerinde değişiklikler yapıp sahte olarak düzenledikleri belgeleri talepte bulunan ve yurt dışına seyahat edecek olan kişilerin isimlerini yazarak ilgili kişilere ücret karşılığı verdikleri değerlendirildi.

ORİJİNALİYLE AYNI SAHTE RAPORLAR

İddianamede, şüphelilerin sahte negatif PCR test sonucunu gösterir orijinal raporlarla aynı niteliğe sahip sahte raporları, irtibatlı oldukları kişiler aracılığıyla yurt dışına seyahat edecek yolculara ulaştırdıkları, bunun karşılığında da para alıp haksız olarak menfaat temin ettikleri belirtildi.

3 KİŞİYE 50’ŞER YILA, 2 KİŞİYE 46’ŞAR YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ

Düzenlenen iddianamede, Nugzar Merkuladze, Erdinç Filizoğlu, Ahmet Metin Lebut’un , ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘dolandırcılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘1219 sayılı Tebabet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a muhalefet’ suçlarından 21 yıldan 50 yıla kadar, Beyza Filizoğlu ile Mohamad Baderuldın Tawoz’un ‘suç örgütü üyesi olmak’, ‘dolandırıcılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘1219 sayılı Tebabet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a muhalefet’ suçlarından 19 yıldan 46 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İddianamede, Mustafa Bahçeci, Shorena Dzındzıbadze, Yusuf başkeser, Erkan bayrak, Namık Alıev, Şeyhmus Yıldırım, Şeyhmus Demir, Ahmet Allaf, Abdo Alghazawı ile Mouaz Shehadeh’ın ise ‘suç örgütüne yardım’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

DOSYA AĞIR CEZAYA GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanlığı’nın, ‘suçtan zarar gören’, Hatice Korkmaz ile Hakan Kaya’nın da ‘mağdur’ ve 15 kişinin şüpheli olarak yer aldığı iddianame, Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

[old_news_related_template title="WhatsApp ile sahte PCR testi; e-Nabız'a bile düştü" desc=" İstanbul'da yeni bir PCR testi sahtekarlığı ortaya çıktı. Esenler'de bulunan bir laboratuvar özellikle yabancı turistlere, WhatsApp üzerinden yollanan kimlik belgesi ile negatif sonuç içeren PCR testi belgesi düzenliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/25/iecrop/1-6_16_9_1635148632.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/whatsapp-ile-sahte-pcr-testi-e-nabiza-bile-dustu-6727659/"]