Hatay'ın Samandağ ilçesinde öğle saatlerinde deniz üzerinde petrol olduğu tahmin edilen kirlilik tespit edildi.

Sahile vuran petrol atığının nereden geldiğine yönelik Samandağ Kaymakamlığı tarafından çalışma başlatıldı.



"CİDDİ ANLAMDA ÇEVRESEL BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatifi Çevlik Balıkçı Barınağı Başkanı Erkan Sağlamtaş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

* Dün itibariyle Liman Başkanlığı'ndan denizde Kıbrıs açıklarında denizde petrol olduğu ve bizim sahillere akıntıyla sürüklendiği haberini aldık.

* Sabaha karşı bununla ilgili müdahale için romörkör geldi. Romörkör kaptanından Kıbrıs büyüklüğünde olduğu bilgisini aldık.

* Maalesef petrolün atığını sahilde inceledik. Bu petrol buraya kadar geldi. Ciddi anlamda çevresel bir felaketle karşı karşıyayız.

* İnşallah gerekli müdahaleler yapılır ve bu felaketten kurtuluruz.

Balıkçı Hacı Kumlu ise balık tutmaya geldiğini ve gördüğü manzara karşısında şok olduğunu ifade etti.



"GİTGİDE YOĞUNLAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ"

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, atığın canlıları ciddi anlamda tehdit ettiğini belirterek, şunları söyledi:

* Dünyanın bize göre en büyük çevre kirleticilerinden bir tanesi de fosil yakıtlar. Bunların içerisinde petrol çok önemli bir yer tutuyor. Bu sahil boyunca gördüğümüz gerçekten kötü bir görüntü.

* Asfalt zift dediğimiz bir atık ve güneşte eriyip her tarafa yapışıyor. Gelen turistleri, deniz canlılarını, kuşları, deniz kaplumbağalarını etkiliyor. Kaplumbağaların ayaklarına ve her taraflarına yapışıyor. Ciddi bir tehdit. Gitgide yoğunlaştığını görüyoruz, umarım ciddi bir petrol sızıntısı değildir.

* Çıkan yavru kaplumbağalara yapıştığı için onları ciddi anlamda tehdit eder. Turizm sezonu bitiyor ama canlılar açısından ciddi bir tahribat yapar. Denizle buluşmaya giden kaplumbağaları mahveder.

* Deniz kuşları açısından da tehlikeli. Petrollerin tümü kanserojen özelliklidir. Denize girip, buna bulaşan insanlar temizleniyorlar ama bulandığı zaman cilde zarar veren bir yapısı var.



"DENİZE GİREN VATANDAŞLARI UYARDIK AMA KİMSE DİNLEMEDİ"

Sahilde bulunan vatandaşlardan Uğur Sıyrık ise, sabah sahile geldiğinde gördüğü manzara karşısında şaşırdığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

* Sabah saatlerinde sahili gezmeye çıkmıştım. Bu atıklara denk geldim. Bilgim vardı, Suriye’den sızan petrolden dolayı. Büyük ihtimal denizde rüzgarın ters esmesinden dolayı kıyıya vurdu. Daha fazla gelebilir diye düşünüyorum.

* Görünce çok şaşırdım, buraya beklemiyorduk. İskenderun ve Mersin sahiline vuracağı tahmin ediliyordu. Rüzgarın ters esmesi burayı da etkiledi. Denize giren vatandaşları uyardık ama kimse dinlemedi, deniz girmeye devam ediyor.

Suriye'nin Banyas kentindeki elektrik santralinden 15 bin tonluk petrolün denize karışmasıyla Akdeniz'in batı kısmında ciddi bir deniz kirliliği meydana gelmişti.



'DENİZE GİRMEYİN' UYARISI

Samandağ ilçesinde deniz kıyısındaki petrol kirliliği nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediyesi açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "24 Ağustos'ta Suriye'deki bir rafineriden sızan yaklaşık 15 bin ton petrol başta Kıbrıs olmak üzere Hatay sahillerini de tehdit ediyor. Ulaştırma Bakanlığı ve liman başkanlıklarının açıklarda temizleme çalışmaları sürerken, rüzgar yönüyle bir kısım kirlilik Samandağ sahilinde görüldü. Halk sağlığı açısından kirlilik görülen noktalarda vatandaşlarımızın denize girmemesi ve dikkatli olması gerekiyor" denildi.

"TEYAKKUZ HALİNDEYİZ"

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konu hakkında şunları söyledi:

* Geçtiğimiz son pazartesi sabahından itibaren teyakkuz halindeyiz. Ülkemizin Suriye sınırlarının 110 kilometre güneyinde elektrik santralinden petrol sızıntısı oldu ve Akdeniz'e doğru yayılmaya başladı. Öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kıyılarını, denizlerini koruma altına aldık.

* Şu anda ülkemize ulaşmış herhangi bir kirlilik yok. Bütün tedbirlerimiz aldık, römorkörlerimiz, denizlerimiz ve kirlilikle mücadele gemilerimiz bölgede. Özellikle bu sabah itibariyle 13 TIR araçlarımız, ekipmanlarımız İskenderun'u çevirmiş durumda, ülkemize ulaşmaması için. Bu kirlilik konusunda ülkemiz çok tecrübeli, biz bütün hazırlıklarımızı bunlara göre yapmıştık. Çünkü biz, 2020 yılında İstanbul Boğazı'ndan yaklaşık 78 milyon ton ham petrol geçişini sağlıyoruz.

* Burada olabilecek olumsuzlukları karşı hazırlıklarımızı almış teyakkuz durumunda bekletiyoruz. Bütün bilgi ve birikimi şu anda Hatay İskenderun ve Akdeniz için, bu kirliliğin ülkemize gelmemesi için bütün ekiplerimizle teyakkuz halindeyiz.

* İnşallah ülkemize zarar vermeden bu işi de üstesinden gelmek için büyük bir çaba göstermekteyiz. Şu an için tehlike kontrol altımızda, bütün tedbirlerimizi aldık. İHA-DHA

[old_news_related_template title="Suriye'de petrol sızıntısı: Türkiye harekete geçti" desc="Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akdeniz'deki Suriye kaynaklı petrol sızıntısına karşı bakanlık olarak harekete geçtiklerini ve sızıntıya karşı Akdenizi bariyerlerle kapattıklarını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/01/iecrop/suriye-reuters_16_9_1630489896.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/suriyede-petrol-sizintisi-turkiye-harekete-gecti-6625003/"]