Amasya'da iki kişi tarafından darp edilen bir vatandaşın üzerine pitbull köpeğinin salınması, ardından Ataşehir'de bir genç kızın pitbull saldırısına uğraması gibi olaylar pitbull köpeklerini yeniden gündeme getirmişti. Pitbull cinsi köpek beslemek ve sahiplenmek normalde yasak, 7 bin 802 lira cezası var. Ancak buna rağmen sokaklarda sahibi ile gezen 'pitbull'lara rastlamak mümkün. İşin yasak kısmı bir tarafa, "Pitbull köpekler neden saldırganlaşıyor?" diye sorduğumuzda karşımıza çıkan en önemli sebep ise eğitim...

Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) Hayvanları Koruma Yasası'na "Kas ve çene yapısı güçlü, tehlike arz edebilecek hayvanları ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmak yasaktır" maddesinin eklenmesi önerisini Meclis’e sunduğu biliniyor. İnternet yasasında da konuyla ilgili açıklık bulunuyor.

Bir önemli sorun da bu hayvanların dövüştürülmesi. Hayvan dövüşleri ile ilgili sayfalar tek tıkla açılabiliyor. Peki 'pitbull'lar hangi durumlarda insanlara saldırma eğiliminde oluyorlar? Eğitim ne kadar önemli ve Hayvan Hakları Yasası pitbull köpekler için ne diyor? Veterinerler ve pet shoplar ise yaşananları nasıl yorumluyor?

Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, pitbull köpeklerle ilgili sorularımızı yanıtladı.

1-) PITBULL KÖPEKLER NASIL YETİŞİTİRİLMELİ?

Ahmet Kemal Şenpolat: 'Her pitbull köpeğin saldırgan eğilimi vardır' gibi genelleme yapmak doğru olmaz. Belirli ırkların fişlenip adeta canavar gibi gösterilmesine karşıyız. Özellikle saldırgan olması için karanlık odalara hapsedilen, çenesi daha güçlü olsun diye ağaca asılı bırakılan hayvanlar var. Bu noktada bir suçlu aranacaksa bu pitbull mu yoksa eğiten mi?


Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat


2-) HER PITBULL SALDIRGAN MI?

Şenpolat: Kesinlikle hayır. "Her insan saldırgan mı?" sorusunun cevabı neyse bu sorunun yanıtı da o şekilde olabilir.

Murat Arslan: Köpekler fiziki yapı ve fizyolojik yapılarına uygun olarak bulundukları ortama uygun davranışlar geliştirirler. Saldırganlık, verilen eğitime, köpeğin yaşadığı ortama, temas ettiği kişilere, gelişimi sırasında maruz kaldığı travmalara bağlı olarak gelişmektedir.

3-) PITBULL HANGİ DURUMLARDA SALDIRIR?

Şenpolat: Şiddet görmüş, travmalar yaşamış olabilir. İçgüdüsel olarak alan koruması sağlamak istiyor da olabilir.

Arslan: Bazen bir çocuk sesi ya da korkan insanların salgıladığı kokular saldırma sebebi olabiliyor.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan


4-) PITBULL SAHİPLERİ KÖPEKLERE NASIL DAVRANMALI?

Şenpolat: Eğitim kisvesi altında eziyet etmek, hapsetmek, zorbalık yapmak her canlı için tamamen karşı olduğumuz durumlar. Bir evcil hayvanın sorumluluğunu almak için belirli bir bilinç düzeyi şart. Köpek sahiplerinin ilk önce sahiplendikleri hayvanların temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Köpeğin cinsi ne olursa olsun 1,5 metre zincirle ömür boyu müebbete mahkum ettiğiniz hayvandan nasıl sağlıklı bir sosyal yaşam bekleyebilirsiniz. Köpek sahiplenen kişilerin de dengeli bir ruh hali içinde olmaları önemli.

Arslan: Pitbull sahiplenen kişiler bunu statü ve ya güç olarak görmekteler. Bu durum da hayvanların davranışına yansımaktadır. Diğer taraftan sakin bir ailede ve ya sahiple yaşayan 'pitbull'ların diğer sakin hayvanlardan hiçbir farkı olmuyor. Araştırmalar sahibi anksiyete gibi sorunlar yaşayan köpeklerin de anksiyete yaşadıklarını ortaya koyuyor.