Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Gülden Ersöz, tehdit oluşturan güncel SARS-COV-2 mutasyonlarının varyantları hakkında değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Ersöz, pandemide kritik bir döneme girildiğini söyledi. Avrupa’nın şu an bu durumu yaşadığını belirten Prof.Dr.Ersöz, onların deneyimine göre hızlı güncellemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Gülden Ersöz   FOTO: SÖZCÜ


Virüslerin, özellikle de koronavirüsler gibi RNA virüslerinin çoğalması ve yayılması sırasında genomlarında mutasyonlar geliştiği bilgisini veren Prof. Dr.Ersöz, “SARS-CoV-2 mutasyonlarının dünyada yayılmakta olduğu ve küresel bir tehdit oluşturduğu görülmektedir. Mevcut ve ortaya çıkabilecek yeni varyantların izi sürülmeli ve yayılmalarını engellemek için uygulanmakta olan önlemler sıkılaştırılmalı; yeni varyantların fenotipik özelliklerinin gerekli kılacağı ek önlemler alınmalıdır. Başlıca risk bulaşıcılığın artmış olmasıdır. Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi, bu varyantların topluma girme ve yayılma olasılığını “çok yüksek” olarak değerlendirmektedir.  Bulaşıcılığın artmasının sonuçları olarak özellikle ileri yaştakiler veya eşlik eden hastalıkları bulunanlar olmak üzere tüm yaş gruplarında hastaneye yatışlar ve ölüm hızları artabilir” ifadelerini kullandı.