Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, ders çalışırken ara vermek daha kolay hatırlamamıza yardımcı oluyor. Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nün yeni araştırması, sınavlara çalışırken daha uzun aralar vermenin faydalarını kanıtlayan ilk araştırma oldu.

Alman bilim insanları, öğrenme süreci uzun aralarla oluşturulduğunda, bilginin uzun süreli belleğe daha etkili bir şekilde kodlandığını söyleyen ve aralık etkisi olarak bilinen fenomenin faydalarını kanıtlamak için fareleri gözlemlediler.

Araştırmacılar, farelerin beyinlerini gözlemlediler ve öğrenme arasındaki optimal sürenin 30 ila 60 dakika arasında olduğunu buldular. Fareler, bir labirentte çikolata parçaları bulmakla görevlendirildi ve beyindeki bağlantıları güçlendiren her egzersiz arasında daha uzun molalar olduğunu kanıtladı.

DAHA ÇOK HATIRLANIYOR


Araştırma ekibi, aynı yerde tutulan çikolatayı bulmak için aynı labirentte üç kez gezinmeye çalışırken farelerin beyinlerini analiz ettiler ve denemeler arasındaki her mola süresini değiştirdiler.

İlk olarak daha uzun molaların farelerin çikolatanın nerede olduğunu hatırlama yeteneğini engellediği düşünülse de ertesi gün bilim insanları, öğrenme aşamaları arasındaki molalar ne kadar uzun olursa, farelerin hafızasının o kadar iyi olduğunu keşfettiler.

Araştırma ekibi bu durumun nedeni olarak daha uzun molalardan sonra beynin benzer sinir yollarını yeniden etkinleştirdiğini gözlemledi.

Çalışma, Current Biology dergisinin son sayısında yayınlandı.

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından sıra dışı icat: İnsan vücuduyla cihazları şarj ediyorlar" desc="California Üniversitesi'nden araştırmacılar, uykudan önce takılan ve çoğu cihazı şarj etmek için yeterli güç üretecek, giyilebilir şeritler yaptılar. Yeni icat; insanları, uyurken pilleri şarj edebilecek birer güç kaynağına dönüştürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/14/iecrop/lu_yin_16_9_1626253841.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/bilim-insanlarindan-sira-disi-icat-insan-vucuduyla-cihazlari-sarj-ediyorlar-6538544/"]

[old_news_related_template title="Üç boyutlu yazıcı ile kulak yaratmaya çalışacaklar" desc="Güney Galler'den on yaşında bir kız çocuğu için bilim ve teknoloji dünyası bir araya geliyor. Ufak kızın, Britanya'daki '3D biyo-baskılı' bir kulağa sahip olan ilk kişi olması için tüm çalışmalar başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/23/iecrop/uc_boyutlu_organ-shutterstock_16_9_1627024712.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/uc-boyutlu-yazici-ile-kulak-yaratmaya-calisacaklar-6552321/"]