SÖZCÜ HAFTASONU Gazetesi’ni, sıkıcı siyasi gündemden uzaklaşıp haftada bir gün hayatın içinden konuları yazabildiğim için çok seviyordum.

Bugün de sizi dolar kuru, 50 artı 1 gibi siyasi tartışmalardan uzaklaştırıp, değişik bir yere götürmek istiyorum.

Bir arkadaşım ısrarla “Etimesgut’taki heykel müzesini gördün mü” diye soruyordu. Görmek bir yana ilk defa duymuştum.

“Etimesgut Belediyesi yaptırmış, çok beğeneceksin” diyordu.

Önceki gün “Hadi gidelim” dedim.

Ne yalan söyleyeyim, giderken biraz endişeliydim.

Zira, Türkiye’de belediyelerin yaptırdığı kötü heykeller konusunda bir yazı yazmış, yazı için Anadolu’nun değişik şehirlerinden bir sürü malzeme bulmuştum. Paylaştığım örnekler, zevksizlik örneğiydi. Estetik kaygısından çok mesaja yoğunlaşmış eğri büğrü heykellerdi.

Arabaya bindik, Çayyolu tarafından Etimesgut ilçesinin yeni gelişen bölgesi Bağlıca’ya vardık.

Vardığımızda arkadaşımın sözünü ettiği yerin heykellerden ibaret olmadığını, bir müze olduğunu anladım.

Adı “Türk Tarih Müzesi ve Parkı”ydı.

Etimesgut Belediyesi tarafından yaptırılmış.



Müze Park’ın girişinde herkesi Bilge Kağan ile eşi İl-İtmiş Bilge Hatun’un görkemli heykelleri karşılıyor. İki heykel de her açıdan eşit yapılmış.

MHP’li Belediye Başkanı Enver Demirel, bu durumu “Türkler çağlar boyunca kadın ve erkeği eşit saymış, hatunlar da kağanlar kadar devlet yönetiminde söz sahibi olmuşlardır. Bu yüzden iki heykeli de eşit yaptık” sözleriyle açıklıyor.

Ağustos ayında açılan Müze ve Park tam 206 heykel barındırıyor. Heykellerin tamamı Belediye’nin kurduğu atölyede yerli ve yabancı heykeltıraşlar tarafından 3 yılda yapılmış. Hepsi beyaz. Heykel sanatında kusurları ön plana çıkardığı için beyaz pek kullanılmaz oysa.

★★★

Girişten itibaren tam tur yaptığınızda Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 Çerisi, Göktürk Okçuları, Kurtuluş Savaşı Atlıları, İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nı anlatan heykel gruplarının yanı sıra Türklerin tarihindeki önemli komutanların, liderlerin, bilim ve kültür insanlarının heykellerini görüyorsunuz. Heykellerin yanı sıra Göktürk ve Orhun yazıtlarının, Frig kabartmalarının bire bir replikaları da yürüyüş yolunda boy gösteriyor. Timur’un heykelini gerçekten çok beğendim. Timur’un yüzündeki ve atındaki detaylar çok etkileyici.

Atatürk’ün beş heykeli de muhteşem. Her birini Ankara Ulus’taki heykel gibi beş ayrı şehrin meydanına koyabilirsiniz.



İsmet İnönü’nün, Zübeyde Hanım’ın, Aşık Veysel’in, Neşet Ertaş’ın, Hacı Bektaşı Veli’nin, Nasrettin Hoca’nın heykellerini de çok beğendim.



Heykel parkında yaşayan iki kişinin heykeli var. Biri Aziz Sancar. Diğeri Kazakistan’ın lideri Nursultan Nazarbayev.



Heykel Parkını gezdikten sonra yaklaşık 6 bin metrekare olan kapalı mekana geçtik. Binanın girişinde Atatürk’ün “Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” sözü konulmuş.

İçeride en dikkat çekici olan şeyler, Ergenekon Destanı’nı, Malazgirt Savaşı’nı, İstanbul’un Fethi’ni ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan son derece gerçekçi, özenle yapılmış panoramik resimlerdi.

Girdiğimiz kapıdan çıkana dek gördüklerim bana ne düşündürdü biliyor musunuz? İlkokuldan eğitim hayatımızın sonuna dek tarih derslerinde adını duyduğumuz herkesin müzede bir izi var.

Başkan Enver Demirel’e maliyeti sordum. “Her şey dahil 50 milyon lirayı bulmadı” dedi.

Sadece Etimesgut ilçesinin değil, bütün Ankara’nın ilgisini çekebilecek, öğrencilerin akın edebileceği bir müze ve park.

★★★

Etimesgut’ta ziyaret ettiğim heykel parkı, Norveç’te ziyaret ettiğim Vigeland Heykel Parkı’ndan sonra gördüğüm en büyük heykel parkıydı.

Vigeland’daki parkta sanat kaygısı ön plandaydı. Etimesgut’ta bu kaygı yerini tarihi anlatma çabasına bırakmış ama bu durum heykel ve resimlerin estetik ve sanatçı hassasiyetiyle, büyük emek harcanarak, ustaca yapıldığı gerçeğini değiştirmiyor.

Anadolu’daki Nasrettin Hoca, koronayı yenen sağlık çalışanı, havuç, karpuz heykellerini düşününce Etimesgut Belediyesi’nin büyük iş çıkardığını söyleyebilirim.

Etnik milliyetçilik yerine yurtseverlik ve birlikte yaşam kavramını benimsemiş, sloganvari eserlerden pek de haz etmeyen biri olarak, Etimesgut Tarih Müze ve Heykel Parkı’nı çok beğendim ve eğitici buldum.

Eminim sadece Etimesgutlular değil, bütün Ankaralılar büyük ilgi gösterecektir.