Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), eski Başkanı Başaran Ulusoy’un peşini bırakmıyor.

Önceki yazımda, TÜRSAB’ın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na Ulusoy hakkında 2018 Eylül’ünde “nitelikli dolandırıcılık, yolsuzluk” iddiasıyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu vurgulamıştım.

TÜRSAB’ın 3 Kasım’da da son 4 yıldır savcılık soruşturmasının tamamlanmaması üzerine konuyu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) taşıma sürecine işaret etmiştim.

★★★

TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi İlker Ünsever; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB arasındaki mahkemelere konu olan çekişmenin, “Efes Kongre Merkezi” (Komer) ve İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alan “Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı”nın geleceği ile ilgili olduğunun altını çiziyor.

★★★

Gösteri, fuar, konser, sergi, sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Lütfi Kırdar’ın işletmesini; TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Dösimm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve 142 turizmcinin ortakları arasında bulunduğu Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri A.Ş (Uktaş) üslenmişti.

Uktaş, arazinin sahibi İBB’ye 75 bin dolar olan kira borcunu yapılandırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 1.6 milyar TL kira borcu biriken Uktaş hakkında 4 farklı tahliye davası açtı.

TÜRSAB, İstanbul’un en değerli arazisindeki bu kongre ve gösteri merkezini “bünyesinde” tutma savaşı veriyor.

★★★

Ulusoy, TÜRSAB 2018 Genel Kurulu’nda yeniden aday olamamış, yardımcısı Firuz B. Bağlıkaya başkanlığında yeni yönetim iş başına gelmişti.

TÜRSAB’ı Ulusoy yönetiminden 120 milyon dolar borçla devraldıklarını ileri süren yeni yönetim, pandemi ile “durma noktasına” gelen kongre ve gösteri gelirlerinden de olmuştu.

★★★

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde kurulan Komer’in ise finansal darboğaza girme süreci daha da karmaşık.

1990’larda Ege Bölgesi’nde hizmet verme potansiyeli olduğu savıyla bir kongre merkezi yapma fikri ortaya çıkmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “hevesi”, dönemin TÜRSAB Başkanı Ulusoy’un “cesareti” ile 2005 yılında temeli atılan Komer, 370 milyon liranın üzerinde yatırımla 2013 yılında hizmete alınmıştı.

Bugünkü değeri yarım milyar liraya ulaşıyor.

★★★

Komer hisselerinin yüzde 50’si TÜRSAB iştiraklerine, yüzde 37’si Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, yüzde 5 hissesi de Aydın Valiliği’ne ait.

Komer’in bakanlığa 120 milyon lira kira borcu bulunuyor.

Arsası Türkiye Varlık Fonu’na ait Avrupa’nın 3’üncü en büyük kongre merkezi olan Komer, 2018’den beri hiç bir faaliyete ev sahipliği yapamadı.

Öngörüsüz, plansız ve de yüksek maliyetlerle yapılan; elektrik parasını bile ödeyemeyecek duruma düşen kongre merkezi ayağa kalkabilecek mi; mülkiyeti, işletmesi kime ait olacak hepsi ucu açık sorular...

★★★

TÜRSAB çevresi, girdikleri finansal darboğazın nedeni olarak yüksek maliyetlerle inşa edilen Komer’i gösteriyor.

Bundan 3 yıl önce Komer yönetiminden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 3 personelinin istifa etmesi, TÜRSAB ile iktidar arasındaki “iyi niyet” duvarının yıkılması olarak yorumlanmıştı.

★★★

18 Ekim’de yapılan Komer genel kurulunda, yönetim kuruluna bakanlığı temsilen aday gösterilen Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer seçilemedi.

Turizm ve Seyahat Acentaları Vakfı’nın (TURSAV) yüzde 85 hissesine sahip olduğu Tur-Pres’ten bir üye, TÜRSAB’dan 2, Kuşadası Belediyesi’nden 2 olmak üzere toplam 5 kişilik yönetim kurulu oluştu.

★★★

Genel kurulda Komer’in tasfiyesiyle ilgili konan maddeye “red” oyunun verildiğini belirten Ünsever, “TÜRSAB bu tesise 100 milyon dolar yatırım yaptı. Kuşadası Belediyesi ve ticaret odasıyla anlaştık. Amacımız bu tesisi ayağa kaldırmak” diyor.

★★★

Bakanlığın, Ulusoy dönemine ilişkin yolsuzluk iddialarına ilişkin sessizliğini koruması Ünsever’in kuşkularını destekliyor.

İnsana sormazlar mı TÜRSAB’da bu kadar borç birikene kadar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın eli armut mu topluyordu?