Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kameralar karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası operasyonunu değerlendirdi.  Çavuşoğlu daha önce “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı, bugün yaptığı açıklamada bu sözlerine de değinirken, 'Kalıcı barış için bu anlaşmanın şart olduğunu söyledik. Rejim ve muhalefet uzlaşmalı dedik. Benim söylediğim buydu. Muhalefetin müzakere heyeti kurması amacı neydi? Bu müzakere heyetinin amacı, hükümetin geçiş sürecini Esad rejimi ile müzakere etmek. Biz rejimle muhaliflere ilk kez bir araya getirmeye çalışmıyoruz. Ama Suriye'de kalıcı bir istikrar için bunu söyledik. Söylemeye devam ediyoruz. Suriye ve Türkiye içinde bu işi kızıştırmak isteyenler sözlerimizi çarptırdı. Bu sözleri çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Onların da kim olduğunu biliyoruz. Bayrağımıza el uzatanların elleri kırılır." dedi.

Çavuşoğlu, sözlerini "Rejim siyasi çözüme inanmıyor askeri çözüme inanıyor. Kalıcı bir çözüm siyasi çözümdür." ifadesiyle sürdürdü.

BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Suriye'de kalıcı bir barış için bunların gerçekleşmesi lazım diyen Çavuşoğlu, kendisine destek veren MHP lideri Devlet Bahçeli'ye de teşekkür etti.

Bahçeli,  “Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir. Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur. Türkiye'nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan iş birliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir" ifadelerinde bulunmuştu.

[old_news_related_template title="Sığındığı Türkiye'ye hakaretler yağdıran Suriyeli avukat sınır dışı edildi" desc="Gaziantep Valiliği, sığındığı Türkiye'ye sosyal medya hesabı üzerinden hakaretler yağdıran Suriye uyruklu avukatın sınır dışı edildiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/15/iecrop/kuduz_16_9_1660573415.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/sigindigi-turkiyeye-hakaretler-yagdiran-suriyeli-avukat-sinir-disi-edildi-7309685/"]

[old_news_related_template title="Çavuşoğlu'ndan Suriye ile resmi temas açıklaması: Destek olabileceğimizi söyledik" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belgrad'da Suriye Dışişleri Bakanıyla sohbet ettiğini belirterek, 'Bu ülkenin tek çıkar yolu siyasi uzlaşı. Teröristlerin temizlenmesi lazım kim olursa olsun. Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini ve Türkiye olarak da buna destek olabileceğimizi söyledik' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/12/iecrop/mevlut-cavusoglu-depo-1_16_9_1620312172_16_9_1645973213_16_9_1660285855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cavusoglundan-suriye-ile-resmi-temas-aciklamasi-destek-olabilecegimizi-soyledik-7303341/"]

[old_news_related_template title="Bahçeli: Türkiye'yi Irak'ta meşgul etme sinsiliği kolektif bir tezgahtır" desc="MHP Genel Başkanı Bahçeli, 'Türkiye'yi Irak'ta meşgul etme, tuzağa çekme, yargılama sinsiliği kolektif bir tezgahtır. Bu tezgahı kuranlar, Akdeniz ve Ege'deki mevcudiyetimizi, Rusya ve Ukrayna arasında barışçıl çabalarımızı, Tel Rıfat ve Münbiç'e muhtemel askeri harekatımızı engellemek isteyen namertlerdir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/bahceli-1_16_9_1659018225.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bahceli-turkiyeyi-irakta-mesgul-etme-sinsiligi-kolektif-bir-tezgahtir-7275744/"]