Dünyada hızla yayılan maymun çiçeği virüsü, birçok ülkeyi alarm durumuna geçirdi. İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve ABD’den sonra virüsün Almanya, Fransa, Belçika ve Avustralya'da da görüldüğü bildirildi.

Fransa Sağlık Bakanlığı, Paris/Ile-de-France bölgesinde şüpheli bir vakaya rastlandığını açıkladı. Belçika’nın Anvers kentinde de bir kişinin maymun çiçeği virüsüne yakalandığı bildirildi. Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Münih kentindeki Bundeswehr Mikrobiyoloji Enstitüsü de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edildiğini belirtti.

Avustralya ise bugün ilk maymun çiçeği vakasını duyurdu. İngiltere’den dönen bir kişide virüse rastlandığı, başka bir kişide de semptomlar görüldüğü açıklandı.

İspanya da 14 yeni vakayla toplam sayının 21'e yükseldiğini bildirdi.

ÇİÇEK AŞISI UYGULAMASI

11 yeni vakanın görüldüğü İngiltere, virüsle temas ettiği düşünülen kişilere ve bazı sağlık çalışanlarına çiçek hastalığı aşısı yapmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü, daha önce özel bir aşısı bulunmayan maymun çiçeği virüsüne karşı çiçek aşısının etkili olduğunu bildirmişti.

Kanada Sağlık Ajansı (PHAC), ülke tarihinde daha önce maymun çiçeği vakası görülmediğini ifade etti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise yaygın olarak evde kullanılan dezenfektanların maymun çiçeği virüsüne karşı etkili olabileceğini belirtti.

Afrika’da ormanlık alanlarda rastlanan ve çoğunlukla kemirgenler ve vahşi hayvanlardan geçen Monkeypox yani maymun çiçeği hastalığı özellikle Avrupa’da endişelere yol açıyor. Uzmanlar, bilinen vakaların buzdağının görünen kısmı olmasından korktuklarını açıkladı.

SEMPTOMLARI NE?

İlk olarak 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen virüs, son 10 yılda Afrika'nın batısında büyük artış gösterdi. Genelde yakın temasla bulaşan maymun çiçeği virüsü, yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleriyle kendini gösteriyor, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden oluyor.

Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen maymun çiçeği virüsü, daha az ölümcül olsa da iki türünden biri olan Kongo varyantında ölüm oranı yüzde 10’u bulabiliyor.

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği hastalığı iki ülkede daha görüldü" desc="Orta ve Afrika'da görülen ve endemik bir virüs olarak kabul edilen monkeypox yani maymun çiçeği virüsü Avrupa'da yayılıyor. İngiltere, Portekiz ve İspanya'nın ardından İtalya ve İsveç'te de virüse rastlandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/19/iecrop/image1170x530cropped-1_16_9_1652968946.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/maymun-cicegi-hastaligi-iki-ulkede-daha-goruldu-7145004/"]

[old_news_related_template title="Avrupa'nın ardından ABD'de monkeypox (maymun çiçeği) virüsü alarmı" desc=" Orta ve Afrika'da görülen ve endemik bir virüs olarak kabul edilen monkeypox yani maymun çiçeği virüsü Avrupa'nın ardından ABD'de de etkisini gösterdi. Virüsün kısa sürede bu kadar hızlı yayılması endişe yarattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/19/iecrop/monkeypox_16_9_1652946147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupanin-ardindan-abdde-monkeypox-maymun-cicegi-virusu-alarmi-7143812/"]

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği nedir, belirtileri neler? Maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?" desc="Nadir bir hastalık olan maymun çiçeği ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedildi. Maymun çiçeği hastalığı genellikle kemirgenler gibi enfekte hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Virüs insanlar arasında kolayca yayılmıyor ancak insandan insana bulaşma tipik olarak büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşiyor. Maymun çiçeği belirtileri tipik olarak grip benzerken, şişmiş lenf düğümleri de görülebiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/19/iecrop/maymun-cicegi-shu_16_9_1652954581.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/maymun-cicegi-nedir-belirtileri-neler-maymun-cicegi-virusu-bulasir-mi-7144348/"]