Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün Lviv kentindeki tarihi Potocki Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlayacak. İkili görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla gerçekleştirilecek üçlü görüşmede tahıl anlaşması, Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik atılabilecek adımlar ve son dönemde saldırıların hedefi olan Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durum ele alınacak.

Dünya kamuoyu Lviv’de yapılacak görüşmeleri takip ederken, Rusya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, BM Genel Sekreteri Guterres’le yarınki temaslar sırasında Ukrayna’nın Zaporijya Nükleer Santrali’nde bir provokasyona hazırlandığını savundu.

'NÜKLEER KAZA ALMANYA, POLONYA VE SLOVAKYA'YI ETKİLER'

Bakanlığın açıklamasında, Ukrayna’nın saldırıları sürdürmesi halinde nükleer santralin kapatılabileceği bildirildi. Rusya’nın radyoaktif, kimyasal ve biyolojik savunma güçleri başkanı İgor Kirilov da, nükleer santralde bir kaza yaşanması durumunda radyoaktif maddelerin Almanya, Polonya ve Slovakya’ya yayılacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna ve Rusya, son haftalarda Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’da Rus kontrolündeki tesise yönelik saldırılar nedeniyle birbirini suçluyor.

Rusya, şubat ayında Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonda Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü martta ele geçirmişti ancak santralde hâlâ Ukraynalı görevliler çalışıyor. BM, çatışma bölgesindeki santralde her an bir nükleer kaza yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

[old_news_related_template title="Zelenskiy'den Zaporijya uyarısı: Türkiye de radyasyon tehlikesi altında" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusu tarafından Zaporijya Nükleer Santrali çevresine saldırılar gerçekleştirildiğini savunarak dünya güvenliği için Rus ordusunun koşulsuz olarak çekilmesi gerektiğini söyledi. Zelenskiy başta Türkiye ve Gürcistan olmak üzere bölge ülkelerinin tehdit altında olduklarını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/16/iecrop/basliksiz-7_16_9_1660622096.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiyden-zaporijya-uyarisi-turkiye-de-radyasyon-tehlikesi-altinda-7310302/"]

[old_news_related_template title="AB ve G7, Rusya’dan Zaporijya Nükleer Santrali’ni Ukrayna’ya devretmesi istedi" desc="Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 ülkeleri Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yayınladıkları ortak bildiride, Rusya’dan Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü Ukrayna’ya devretmesi istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/10/iecrop/ukrayna-nukleer-iha_16_9_1660161919.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ab-ve-g7-rusyadan-zaporijya-nukleer-santralini-ukraynaya-devretmesi-istedi-7300807/"]