Kaosun ve şiddetin yıllardır bitmek bilmediği Suriye'nin Türkiye sınırında hareketlilik sürüyor...  Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon düzenleme ihtimali gündemdeki yerini korurken, bölgede askeri hareketlilik de hızla arttı.

Suriye merkezli haber ajansı SANA, Suriye ve Rus ordularının ortak bir tatbikat düzenlediğini duyurdu. Gece yarısı düzenlenen tatbikat sırasında Suriye ordusu askerleri Rus eğitmenlerle birlikte savaş uçaklarından paraşütle atladı.

Rusya ve Suriye arasında düzenlenen ortak tatbikat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta İran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından geldi.



ESAD YÖNETİMİ BU SÖZLERLE DUYURDU

Esad yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Suriye arasındaki ortak tatbikatın önemi vurgulanırken, "Ortak tatbikatlar, iki ordunun terörle mücadele bağlamında yürüttüğü ortak görevlerden biridir. Son tatbikat da iki dost taraf arasındaki uyumun boyutunu göstermiştir" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, tatbikatın ardından Suriye Ordusu bir mesaj yayınladı. Ordu tarafından yayımlanan mesajda her türlü saldırı ve tehdide karşı 'hazırız' mesajı verildi, Rusya'nın desteği de yinelendi.  İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de Esad rejimine bağlı birliklerin bölgede takviyelerini artırdığını açıkladı.

ONLAR DA RUSYA'DAN TALEPTE BULUNMUŞTU

Daha önce omurgasını terör örgütleri PKK/PYD/YPG'nin oluşturduğu ve sırtını ABD'ye dayayan Suriye Demokratik Güçleri, son olarak Rusya'ya yardım çağrısında bulunmuştu. Terör örgütü elebaşı Mazlum Abdi, Rusya'ya sitem ederek yeterli hamleleri yapmamakla suçlamış ve daha aktif olmasını istemişti.

Rusya, ABD ve İran, daha önce Türkiye’nin olası operasyonuna karşı açıklamalar yapmıştı.

[old_news_related_template title="Financial Times, Türkiye'nin olası Suriye operasyonunu analiz etti" desc="Türkiye’nin olası Suriye operasyonuyla ilgili tartışmalar uluslararası kamuoyunda sürerken İngiliz Financial Times gazetesi, konuya dair dikkat çeken bir habere imza attı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/suriye-tr-reuters_16_9_1658726222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/financial-times-turkiyenin-olasi-suriye-operasyonunu-analiz-etti-7268163/"]

[old_news_related_template title="İsrail de Türkiye'nin olası Suriye operasyonuna karşı olduğunu açıkladı" desc="Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyonu gündemdeki yerini korurken, İsrail'in ABD'ye Türkiye'nin operasyondan vazgeçmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/erdogan-herzog_16_9_1658557851.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-de-turkiyenin-olasi-suriye-operasyonuna-karsi-oldugunu-acikladi-7265292/"]

[old_news_related_template title="Türkiye tepki göstermişti... Rusya, Suriye’ye yardımları veto etme kararını savundu" desc="Rusya, uluslararası kamuoyunun ve Ankara'nın tepkisini çeken “Türkiye’den Suriye’ye yardımları veto etme” kararını savundu. Geçici olarak aşılan kriz ocak ayında yeniden gündeme gelecek. Kriz aşılamazsa Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşayan 4 milyonu aşkın Suriyeli açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/22/iecrop/cilvegozu-reuters_16_9_1657604430_16_9_1658470681.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-tepki-gostermisti-rusya-suriyeye-yardimlari-veto-etme-kararini-savundu-7263275/"]