Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUİM), mart ayı içerisinde Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi dekanlığına atanan Murat Önder’in doktora tezinde bazı bölümlerde intihal yaptığını saptadıklarını duyurdu.

Mezunlar, hazırladıkları kapsamlı raporu, birkaç makalesinde tespit edilen çifte yayın durumu ile birlikte YÖK'e, Murat Önder’in akademik kadrosunun bulunduğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne ve dekanlık atamasının yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi'ne gönderdi.

Ayrıntılı inceleme sonucunda hazırlanan raporda, Önder’in doktora tezlerinde doğrudan intihal yapılan bölümler, orijinal metinlerle karşılaştırdı. Blok şeklinde yapılan alıntıların, atıfta bulunmadan sunulduğu, hiç atıf olmayan ve kaynakça da belirtilmeyen kaynakların da yer aldığı belirtildi.

Mezunlar şikayetlerini ilettikleri kurumların Etik İnceleme ve Soruşturma Komisyonlarından detaylı araştırma talebinde bulunduklarını açıkladı.

"FARKLI YAZARLARIN İFADELERİNİ KENDİ İFADELERİ GİBİ ALINTILADI"

Tezlerin büyük bölümünde farklı yazarların ifadelerinin, tırnak işareti ya da paragraf girintisi gibi alıntı olduğunu belirten doğru bir form kullanılmadan, kendi ifadesiymiş gibi gösterildiğine dikkat çekilen raporda, bu şekilde peş peşe alıntılar üzerine kurgulanmış bölümler bulunduğu, Önder’in bu alıntıları herhangi bir özgün düşünceye bağlamadığı ve bir tartışma getirmediği öne sürüldü.

Yanıltıcı referans kategorisinde sayılabilecek sorunlu bölümlerin sayısının ciddi düzeyde olduğu, giriş kısımlarından başlayıp, sonuç bölümlerine kadar dağıldığı vurgulandı.

"HESAP VERMEK ZORUNDADIR"

Akademisyenler tarafından konuya ilişkin yapılan açıkalmada şu ifadeler yer aldı:

“Liyakat özgün akademik çalışmaların değeriyle bilimsel yetkinlikle ve akademik ahlakla oluşur. Üniversitemize görev süresi devam eden İktisadi, İdari Bilimler Fakültesi Dekanın görevinden alınarak dekan atanan Murat Önder, doktora tezinde ve yayınlarındaki intihal iddialarıyla yüzleşip hesap vermek zorundadır”

[old_news_related_template title="Boğaziçi akademisyenlerine 40'a yakın dava... Hukuk mücadelesi sürüyor" desc="Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör atamaları ve üniversitede gerçekleşen ihlallere karşı akademisyenler iki yıla yakın süredir mücadele ediyor. Bu sürede akademisyenlere 40'a yakın dava açıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/31/iecrop/483b7bc1-1dea-408e-b398-7fe082ef6782_16_9_1667211391.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bogazici-akademisyenlerine-40-yakin-dava-hukuk-mucadelesi-suruyor-7451847/"]