ABD Başkanı Joe Biden; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin Rus altınının ithalatına yasak getireceğini duyurdu.

Tüm dünyanın gözü G7 zirvesinde alınacak kararlardayken Biden, Rusya'ya karşı gerçekleştirilmesi planlanan ilk önlemi açıkladı. Biden'ın açıklamasına göre Almanya'nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan G7 zirvesinde Rus altının ithalatına yasak getirilmesi kararlaştırılacak.

BİDEN'DAN AÇIKLAMA


Biden Twitter'da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Putin'in savaşı finanse etmek için ihtiyaç duyduğu geliri elde etmemesi için ABD'nin Moskova'ya benzeri görülmemiş maliyetler yüklediğini belirtti. Biden açıklamasında, "G7, Rusya için on milyarlarca dolar büyüklüğünde bir ihracat olan Rus altınının ithalatını yasaklayacağını açıklayacak" ifadelerine yerdi.

Rusya dünyada en çok altın üreten ülkelerden biri. Ülkedeki altın madenlerinde yıllık yaklaşık 250 ton altın üretiliyor. Altın yatırımcıları bu yasağın piyasayı nasıl etkileyeceğini yakından izleyecek.

PETROL SINIRLAMASI DA GÜNDEMDE


Toplantıda ayrıca Rus petrolüne fiyat sınırı konulmasına ilişkin bir mekanizma oluşturulması da bekleniyor. Bununla birlikte Rus petrolünün ithalatına sınır getirilmesi ve Rusya’nın daha yüksek bir fiyattan satış yapmasının engellenmesi öngörülüyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği 24 Şubat tarihinden bu yana batılı ülkeler Rusya'ya pek çok ekonomik ve finansal yaptırım uygulamış, bu yaptırımlar enerji ve gıda fiyatlarının küresel düzeyde artmasına sebep olmuştu.

[old_news_related_template title="G7'de ana gündem Rus petrolü: Fiyat sınırlaması gündemde" desc="G7 ülkeleri Rusya'nın petrol gelirlerini kısıtlamak ve yükselen enerji fiyatlarına karşı önlem almak için Rus petrolüne fiyat kısıtlaması getirmeyi müzakere edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/26/iecrop/shutterstock_1796991745_16_9_1656228078.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/g7de-ana-gundem-rus-petrolu-fiyat-sinirlamasi-gundemde-7215209/"]

[old_news_related_template title="Boris Johnson'dan Rusya'ya çok sert açıklama" desc="İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Almanya’da yaptığı açıklamada, “Bugün duyuracağımız yaptırımlar, direkt olarak Rus oligarkları ve Putin’in savaş makinesi kalbini vuracak” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/26/iecrop/boris-iha1_20759922_16_9_1656233731.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/boris-johnsondan-rusyaya-cok-sert-aciklama-7215395/"]