Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde konuşuyor.

Dolar/TL kurunun 18,55 ile rekor seviyelere yakın seyrettiği gün Nebati'nin "Türkiye ekonomi modelinin en önemli sac ayağı TL'ye olan güvenin artırılmasıdır" sözleri dikkat çekti.

Nebati'nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Aynı ekonomik politikalar her ülkede aynı neticeleri doğurmayabilir. Bir ülke ekonomisinin büyüme performansına olumlu etki eden bir politika başka bir ülkede enflasyonist baskılara neden olabilir. Bu farklılık son derece doğaldır.

Pandemi sürecinde gelişmiş ülkeler başta olmak üzere neredeyse bütün ülkeler genişletici para politikaları, faiz indirimleri ve çeşitli kamusal teşviklerle ekonomideki hasarı azaltmaya çalışmışlardır. Ekonomi politikalarının yeniden müdahaleci bir görünüm almasına şahitlik ettiğimiz bu dönemde uluslararası kuruluşların da desteği ile küresel ekonominin canlandırılmaya çalışıldığı görülmüştür.

'HETERODOKS POLİTİKAYA GEÇTİK'


Ekonomi yönetimi olarak politika ve stratejimizi belirlerken şu sorulara cevap aradık. Türkiye ekonomisini küresel ekonomik çalkantılardan nasıl koruyacağız? Ekonominin güçlü bir büyüme ile devam etmesini nasıl sağlarız? Vatandaşımızın refah kaybını ekonomik dengeleri bozmadan aşmayı nasıl sağlarız? Ülkemiz için en iyi politika seti ne olmalıdır?

İşte tam da bu noktada konvansiyonel iktisadi bakışın dışına çıkarak heteredoks politikalarla sadece mevcut küresel kriz ortamında değil, geçmiş dönemde de çözümünde yetersiz kalınan yapısal sorunlara çözüm bulmak ve pandemi sonrası dönemde ülkemizin önemli bir tedarik ve üretim merkezi haline gelmesi adına yeni bir ekonomik yaklaşımı benimsedik.

'MODELİN EN ÖNEMLİ SAC AYAĞI TL'YE OLAN GÜVENİ ARTIRMAK'


Ana akım ekonomi yaklaşımının ön kabullerini ve savlarını bertaraf eden bu heterodoks yaklaşım ihracata dönük, yatırım, üretim ve istihdamı artırmaya dönük bir perspektifle ülke kalkınmamızı ve insanımızın refah düzeyini daha ileri taşımak anlayışı ile oluşturuldu.

Modelimizin en önemli sac ayağı TL'ye olan güvenin artırılmasıdır. Ancak modelin başarısız için maliye politikası tek başına yeterli değil. Para politikası da destekleyici şekilde dizayn edilmeli.

'ULUSLARARASI AKADEMİK ÇEVRELER İLGİ GÖSTERİYOR'


Geleneksel anlayışa ters düşen politika çerçevemiz kimi kesimlerden ön yargılı eleştiriler alsa da özellikle uluslararası akademik ve uygulayıcı ekonomi çevrelerinin ilgisini çekmeye başlamıştır.

Modelimizin temel amaçlarından biri cari işlemler açığı sorununu kalıcı olarak çözmektir. Rusya-Ukrayna savaşı enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarında gerçekleşen dramatik artışlar cari dengemizde bir miktar bozulmaya yol açmıştır. Fakat bunun geçici olduğuna inanıyoruz.

Ekonomimizde halihazırda en önemli sorun enflasyondur. Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler, lojistik fiyatlarındaki artışlar, gıda fiyatlarındaki yükselişler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de enflasyonun temel nedenini oluşturmaktadır. Bununla birlikte döviz kurumdaki artış da enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Hayat pahalılığına karşı vatandaşlarımızı korumaya yönelik yoğun kamu maliyesi politikası uyguluyoruz.

'HEM ENFLASYON HEM DURGUNLUK OLABİLİRDİ'


Eğer yeni ekonomi politikamızı gündeme almasaydık bugün enflasyon sorununun yanında bir durgunlukla karşı karşıya kalacaktır. Enflasyon arz ve maliyet kaynaklıdır. Talebin etkisi sınırlı düzeydedir. Biz tercihimizi üretimden, yatırımdan, istihdamdan yana yaptık. Bu tercihlerimiz nedeniyle içeriden eleştirilere maruz kaldık.

Çoğulcu fikirleri benimseyen ve tek bir yaklaşıma bağlı kalmadan çeşitli kurumsal çalışmaların ele alındığı geniş heteredoks literatür, kimi çevreler tarafından tek doğru yol olarak sunulan ortodoks reçetelerin ülkemizin özgül ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır.

Bakanlığımız bünyesinde reform ve gelişim dinamiğini sürekli kılacağına inandığımız Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nı kuruyoruz"

BoE'den tartışılan müdahale: Piyasaya 65 milyar sterlin pompalayacaklar İlginizi Çekebilir BoE'den tartışılan müdahale: Piyasaya 65 milyar sterlin pompalayacaklar

[old_news_related_template title="BoE'den tartışılan müdahale: Piyasaya 65 milyar sterlin pompalayacaklar" desc="İngiltere Merkez Bankası, İngiltere'deki finansal istikrara yönelik maddi riskler ve emekli maaşlarına yönelik tehdit nedeniyle 13 gün boyunca günde 5 milyar sterlin harcayacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/29/iecrop/shutterstock_648867967-1_16_9_1664433941.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/boeden-tartisilan-mudahale-piyasaya-65-milyar-sterlin-pompalayacaklar-7389427/"]