Devlete ait Türkiye Şeker Fabrikalarının (Türk Şeker) pastacı ve tatlıcı esnafına şeker satışını durdurması sektörde büyük zam baskısına yol açtı.

Ankara Pastacılar Odası Başkanı Mustafa Kahveci, Türkiye genelindeki tüm pasta ve tatlıcıların şeker sıkıntısı yaşadığını, Türk Şeker’den doğrudan şeker alamadıkları için ürünlerine zam yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Başkan Kahveci, KDV indiriminin de ucuzluk yerine ek yüke dönüştüğünü bildirdi.

SATIŞ DURDU


Başkan Mustafa Kahveci, kapasite raporunu beyan eden tüm pastacı ve tatlıcılara toptan fiyatına haftada 1 tona kadar şeker satışı yapan Türk Şeker’in hiçbir gerekçe göstermeden satışları durdurduğunu söyledi. Türk Şeker’in artık şekeri Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiğini, pastacı ve tatlıcı esnafının da marketlerden poşet poşet şeker taşımak zorunda kaldığını belirten Kahveci, “Kooperatif marketleri şekeri 5’er kiloluk poşetlerde satıyor ve aynı kişiye 5 paketten fazlasını satmıyor. Biz de mecburen günlerce marketten poşetle şeker taşıyoruz” dedi.

Başkan Kahveci, Türk Şeker’in kooperatife verdiği fiyattan pastacı ve tatlıcı esnafına da şeker satışı yapmasını talep ettiklerini, ancak bugüne kadar sonuç alamadıklarını belirtirken, “Şekeri aracıdan pahalı aldığımız için kuru pastada, tatlıda, yaş pasta ve çikolata büyük bir zam baskısı oluştu. Şekeri pahalı almaya devam edersek zam kaçınılmaz olacak. Üstelik, merdiven altı NBŞ ve glikoz şuruplu ürünlerin artmasından da endişeliyiz” dedi.

Türkiye Şeker Fabrikaları pastacılara şeker satışını kesince pasta ve tatlı maliyetleri yükseldi. Nişasta bazlı şeker ve glikoz şurubu kullanımının artma durumu söz konusu.

KDV İNDİ, ZARARIMIZ ARTTI


Başkan Mustafa Kahveci, gıdadaki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin pasta ve tatlı fiyatlarını aşağı çekmediği gibi esnafa ek yük getirdiğini söyledi.

Pastacılık ürünlerinde KDV indirimi yapılmadığını belirten Kahveci, “Unu, şekeri ve yağı yüzde 1 KDV ile satın alıyoruz ve bunlardan yaptığımız pastayı, tatlıyı yüzde 8 KDV ile halka satıyoruz. Fişi yüzde 8’den kesip gider faturasını yüzde 1’le maliyetten düştüğümüz için büyük zarara uğruyoruz. Bu yüzden zam yapmak zorunda kalacağız” dedi.