Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu koordinesinde İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul merkezli beş ilde operasyon düzenlendi.



Çoğunluğu Kadıköy Belediyesi'nde görevli zabıta personeli ile belediye mühendislerinin de aralarında yer aldığı 54'ü kamu görevlisi 224 şüpheli hakkında 'örgütlü olarak rüşvet almak' 'rüşvet vermek', 'rüşvete aracılık etmek' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla gözaltı kararı çıkarıldı.

Polis ekipleri sabah saatlerinde İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli ve Şırnak illerinde eş zamanlı operasyon başlattı.

Baskınla sonuçlanan çalışmanın geçen yıl İstanbul Kadıköy’de bir esnafın şikayeti üzerine başladığı belirtildi.

SABAH TELEFONUN VERDİ, AKŞAM RÜŞVET İSTEDİ

İddiaya göre, zabıtaların mağdur ettiği bir esnaf kendisinden rüşvet istenince şikayetçi oldu. Esnafın polise verdiği bilgide, "Sabah iş yerime gelen bir zabıta, samimi davranarak numarasını verdi. Bana ‘Bir sıkıntın olursa beni ara’ dedi. Sonrasında ise belediye görevlileri gelerek, iş yeri tentemin sorun oluşturduğunu kaldırmam gerektiğini söyledi. Bana numarasını veren zabıtayı arayınca ise sorunun çözüme ulaşması için rüşvet istediğini belirtti” dediği belirtildi.

PARALAR 2 KİŞİDE TOPLANDI

Yapılan araştırmada, birçok esnaftan benzer yöntemlerle rüşvet alındığı anlaşıldı. Soruşturma derinleştirilince, paraların iki sivile ait hesaba yatırıldığı, biriken hesaptan bazı zabıtalar arasında paylaşıldığı tespit edildi.

PARAYA ‘METRE’ ESNAFA 'SAĞLAM ARKADAŞ'

Teknik takip sürecinde şüphelilerin telefon görüşmesinde para alınması için hedef seçilen esnafa “sağlam arkadaş” alınacak para için ise “metre” ifadesi kullanıldığı öğrenildi. Kaç para alındığını öğrenmek için de "Caddede kaç metrelik işlem yapıldı” ifadeleri kullanıldığı belirtildi.

194 GÖZALTI

Teknik ve fiziki takip çalışmaları sonrasında, yapı denetim uzmanı 6 mühendis, 48 zabıta ve rüşvet veren 170 şüphelinin tespit edildiği öğrenildi. Haklarında yakalama kararı olan 224 şüphelinden 194’ünün, İstanbul, İzmir, Adana, Şırnak ve Kocaeli'nde düzenlenen eş zamanlı baskınla yakalandığı belirtildi. Yakalanan şüpheliler arasında rüşvet parasının toplandığı iki isimden birinin de bulunduğu öğrenildi.

CHP'DEN AÇIKLAMA: ALGI OPERASYONLARININ YENİ BİR HALKASI

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, yazılı açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

- İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından beş ilde yürütüldüğü açıklanan, Kadıköy Belediyemizin bazı çalışanlarının da dahil edildiği soruşturma süreci, CHP’li belediyelere karşı yürütülen algı operasyonlarının yeni bir halkasıdır.

- Belediye yönetimi ile hiçbir ilgisi bulunmayan, belediye binalarında herhangi bir arama-tarama yapılmayan, sadece bazı çalışanlar hakkındaki kişisel şikâyetlerden ibaret olan bir süreci, belediyede yolsuzluk operasyonu yapılıyormuş gibi gündeme getirmek, belediyemize yönelik itibarsızlaştırma çabasından başka bir şey değildir.

CİDDİ SUÇLAMA YOK, KARALAMA KAMPANYASI

- Şu anda gözaltına alınan çalışanlarla ilgili ciddi suçlama olmadığı da görülmüştür. Hal böyleyken, gerçek dışı bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya çabalamak, son dönemlerini yaşayan iktidarın acizliğinden ibarettir, karalama kampanyasıdır.

ATATÜRK HAVALİMANI İHANETİNE DENK GETİRİLDİ

Bu girişimin, milli servetimiz olan Atatürk Havalimanı’na ihanet edildiği günlerle aynı tarihe denk getirilmesi de kamuoyunun takdiridir. İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Süleyman Soylu şunu bilmelidir: Milletin gözünde kaybettiğiniz itibarı, belediyelerimize saldırarak kazanamayacaksınız.

- Sandıkta yenemediğiniz belediye başkanlarımızı, masa başı operasyonlarla yenemeyeceksiniz. Son yerel seçimlerden bu yana, talimatlı müfettişleri her gün belediyelerimizin kapısına gönderenler, içi boş iddialarla suç uydurarak gözdağı vermeye çalışanlar şunu unutmasın: Bizde sizin korkutma çabalarına boyun eğecek tek bir belediye başkanı yoktur.

[old_news_related_template title="Mansur Yavaş yolsuzlukları açıkladı: AKP’liler masayı yumrukladı" desc="ABB Başkanı Mansur Yavaş, Belediye Meclisi toplantısında eski başkan Melih Gökçek dönemindeki yolsuzluk iddialarını gündeme getirdi. Ancak AKP’liler Yavaş’ın sözlerini kesip, dakikalarca masaları yumrukladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/14/iecrop/detay-kopya-3_16_9_1652523210.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/mansur-yavas-yolsuzluklari-acikladi-akpliler-masayi-yumrukladi-7134591/"]