CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE 1 canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunup, soruları yanıtlıyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın kendisini 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı' diye sahneye davet etmesini, İYİ Parti lideri Akşener’in “Kemal Bey masaya birisini getirecek" sözlerini yorumlayan Kılıçdaroğlu, "Bunu onların gönlünden geçen diye kabul etmek gerekiyor" dedi.

"ANLAŞTIKTAN SONRA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ"

"Cumhurbaşkanı adayımızı altı lider bir araya gelerek belirleyeceğiz. Bekliyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* "Eleştiriler geliyor niye adayı açıklamıyorsunuz diye. Biz 6 lider, Türkiye’yi nasıl yöneteceğimiz konusunda temel konularda görüş birliği sağlamak durumundayız.

* Gelince ne yapacağız, hangi kararları alacağız, kararların zamanlaması ne olacak, güçlendirilmiş parlamenter sisteme nasıl geçeceğiz, hasar tespit komisyonu hangi süre içinde kurulacak, ne kadar süre içinde Türkiye’nin sosyal ve ekonomik yapısında hasar ne kadar oldu bütün bunları bileceğiz, bunların üzerinde anlaştıktan sonra Cumhurbaşkanı adayımızı kamuoyuyla paylaşacağız."

"MASANIN İLKELERİNDEN BİRİ OLABİLİR"

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın "Ben 6 isimden birisinin Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini düşünüyorum” sözlerini de yorumlayan Kılıçdaroğlu, “Henüz bunu konuşmadık ama masanın ilkelerinden biri olabilir. Cumhurbaşkanı adayı, 6 liderin bir araya gelip, ortaklaştıkları konuları güvence vererek hayata geçiren birisi olması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Biz halkımıza topladığımız her kuruşun hesabını mutlaka vereceğiz. Halktan toplanan verginin hesabını vermek bir politikacı için onursal bir görevdir. O onuru hepimizin taşıması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"YERİ ZAMANI GELİNCE KONUŞURUZ"

Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarını ve HDP sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* "6 liderin oluşturduğu bir masa var. Biz Millet İttifakı olarak tanımlıyoruz bunu. 6 lider ortak hareket ediyoruz.

* Elbette biz HDP’yi şeytanlaştırmak, başka bir pozisyondaymış gibi adlandırmak istemiyoruz. Bütün partilerle görüşen parti CHP’dir. Biz görüşüyoruz. HDP ile de görüşüyoruz, AKP ile de MHP ile de görüşüyoruz.

* Biz demokrasiden yanayız. Her türlü düşüncenin özgürce ifade edildiği bir Türkiye’den yanayız. HDP bizim masada yok. Konuşulabilir mi? Bir şey olursa konuşuyoruz, bayramlaşıyoruz. Yeri zamanı gelince konuşuruz (Mithat Sancar ile).

* Mithat bey saygın bir bilim insanı. Dünyada saygınlığı olan bir hukukçu. Görüşürüz, niye görüşmeyelim?"

HDP İLE ORTAK ADAYLIK SORUSUNA YANIT

"Türkiye kucaklaşabilir. Ayrı ayrı partiler de olsak kucaklaşıyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "HDP ayrı bir ittifak oluşturup seçime gitmek istiyor. Süreç uzun bir süreç" şeklinde konuştu.

"Tek aday ve birinci tur fikri aklınıza yatıyor mu?" sorusuna Kılıçdaroğlu, “Ben bunu daha önceden seslendirmiştim. Eğer gerçekten sağlıklı bir politika izlenirse ki izleyeceğiz, birinci turda cumhurbaşkanı adayımız kazanır. Millet İttifak’ının belirleyeceği cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin 13'üncü Cumhurbaşkanı olacaktır, buna inanıyoruz" cevabını verdi.

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ SORUSUNU CEVAPLADI

"Türkiye İşçi Partisi'ni masaya çağırmayı düşündünüz mü?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, “Onlar bir ittifak oluşturuyorlar. Zaten kendi aralarında bir araya geliyorlar. Tek adayı düşünmek için daha çok erken. Temel konular üzerinde uzlaştıktan sonra cumhurbaşkanı adaylığını belirleyelim diye bir düşünce oluşunca liderler bir araya gelir oturur konuşuruz" yanıtını verdi.

"BAHÇELİ'NİN BANA TAVRINI ANLARIM ÇÜNKÜ OY KAYBEDİYOR"

Kılıçdaroğlu, "SADAT karanlık bir örgüttür. SADAT’a en çok karşı çıkması gereken kişi, milliyetçiyim diye geçinen Sayın Bahçeli’dir. Asrika diye devlet kuracağım, Türkiye Cumhuriyeti devletine son vereceğim diyor. Bir sesi çıkıyor mu Sayın Bahçeli’nin? Sesi bile çıkmıyorKaranlık örgütlerin tümüyle ben mücadele ederim. Kimse bir şeylere yeltenmesin" diye konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Benden mi hesap soracak?" diyerek, şöyle konuştu:

* "Ben ona başbakan ol dediğim zaman Sayın Bahçeli niye olmadı? Bilmiyorum, hala onun yanıtını almış değilim. Şimdi yine soralım belki bilmediğimiz bir şey söyleyecektir. Sayın Bahçeli’nin bana yönelik tavrını ben anlarım. Oy kaybediyor.

* Samimi olan bütün ülkücüler, samimi olan bütün milliyetçiler bizim yanımızda. Biz onlarla beraberiz. Onlara da söylüyorum, vatanseverlik ülkücülükse biz de ülkücüyüz. Vatanseverlik milliyetçilikse biz de milliyetçiyiz.

* Süleyman Şah türbesini kaçıran adamdan milliyetçilik mi olur? Vatansever mi olur? Tank Palet fabrikasını, ordunun fabrikasını Katar ordusuna satan adamdan milliyetçilik mi olur? Ordusunun hastanelerini kapatan adamdan milliyetçi mi olur? Dünyada hastanesi olmayan tek ordu Türk ordusu...

"YATACAK YERİNİZ YOK"

* Kalkıp beni milliyetçi olmamakla eleştiriyor. Yahu bizim milliyetçiliğimiz Akdeniz’in sularına yazılmıştır. Kıbrıs’ın Beş Parmak dağlarına yazılmıştır. Sizler bir yerlere saklanırken biz oralarda mücadele ederdik. Siz Süleyman Şah türbesini kaçırırken biz ‘Niye kaçırdınız?’ diyorduk.

9 Vatan toprağını tek kurşun atmadan nasıl terk edersiniz siz? Bunların yatacak yeri yok. Şimdi bizi eleştiriyorlar. Hem AKP hem MHP’yi kast ediyorum. Devlet beyin demesi lazım, 'Kardeşim sen buradan kendi vatan toprağından bayrağı nasıl indirdin, hangi yüzle getirdin?' diye...

* 'Suriye tezkeresine niye hayır dedi CHP' diye bize kızıyorlar. Terörle mücadele konusunda yabancı askerlerin Türkiye’ye davet edilmesi konusunda hüküm var orada.

* Bugüne kadar terörle mücadeleyi bizim güvenlik güçlerimiz yapmıyor muydu? Askeriyle, polisiyle? Şehit olanlar onlar değil miydi? Sen hangi yabancı askeri terörle mücadele için Türkiye’ye davet edeceksin?

"SİZ MİSİNİZ MİLLİYETÇİ BİZ MİYİZ?"

* Bu soruyu sayın Bahçeli’ye de Sayın Erdoğan’a da sordum ‘Hangi devletin silahlı güçleri olacak?’ diye Bugüne kadar cevap gelmedi. Şimdi soruyorum tekrar. Siz misiniz milliyetçi, biz miyiz milliyetçi? Ben kendi vatan toprağıma yabancı bir askerin postalının değmesini istemem."

"SEDAT PEKER TALAN EKONOMİSİNİ AYDINLIĞA ÇIKARDI"

Sedat Peker’in iddialarıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* "Devleti adaletle yönetmezseniz, devleti yönetenler vatandaş için değil kendi cepleri için çalışırlarsa en tepeden başlayarak aşağıya doğru, herkes devletin hazinesini tırtıklamaya başlar. ‘Yukarıdaki götürüyor, bende de götüreceğim’ diye.. Mekanizma böyle kurulmuş vaziyette.

* Şu anda tam bir talan ekonomisi var. Talan ülkesi adeta. Her gelen bir şeyleri çalmaya çalışıyor ve götürüyorlar da. Sedat Peker bunu aydınlığa çıkardı. Yer veriyor, zaman veriyor, saat veriyor. Olayın içinde olduğu için ve bire bir bildiği için önemli."

"SEDAT PEKER KONUŞMASIN DİYE ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

* "Bizde talan o kadar yaygınlaştı, kirlenme o kadar önemli boyutlara ulaştı ki bu yargıya da sıçradı. Diğer alanlara da sıçradı.

* Siyaset kurumu baştan aşağıya kirli. En tepede oturan hiç rahatsız olmuyor. Keyfi yerinde. Sadece Sedat Peker konuşmasın diye önlem almaya çalışıyorlar."

"İSTİFA NEDENİNİ BİLİYORUM"

Sedat Peker'in iddialarıyla gelen istifalara değinen Kılıçdaroğlu, "Bunu korkudan yapıyorlar" dedi. Kılıçdaroğlu, “İstifa nedenini gayet iyi biliyorum. Biraz daha ayrıntıya girmeyeyim. Sistem baştan aşağıya kirli. Ucu (saraydan) başka nereye dayanacak?" ifadelerini kullandı.

"UYUŞTURUCU BARONLARININ KAÇACAK YERİ OLMAYACAK"

"Türkiye bir uyuşturucu batağı içinde" diyen Kılıçdaroğlu, "Buradan bütün milletime söz veriyorum. O uyuşturucu baronlarının da kaçacak yeri olmayacak. Araya hangi siyasetçi giriyorsa polis bana söyleyecek. Biz Türkiye’yi temize çıkaracağız" açıklamasında bulundu.

"KAVALA VE DEMİRTAŞ CEZAEVİNDEN ÇIKMALI"

Kılıçdaroğlu, konuşmasında Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın cezaevinden çıkması gerektiğini de belirtti.

SÜLEYMAN SOYLU'YA SERT SÖZLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisine “Ergen” demesine yanıt veren Kılıçdaroğlu, Bakan Soylu’ya “Fotoroman Süleyman” diye hitap etti.

Kılıçdaroğlu, “Bütün kaçakçılarla fotoğrafı çıkıyor. Buna 'Fotoroman Süleyman' denir. Uyuşturucu kaçakçısıyla, gasp suçlusuyla, mafyayla fotoğrafı var. Bu içişleri bakanı mıdır?” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Televizyona çıkıp 'Bir siyasetçi her ay 10 bin dolar rüşvet alıyor' dediği andan itibaren onu gidip savcıya bildirmiyorsa, o rüşvetin ortağıdır. İçişleri Bakanı, suç ortağıdır. Fotoroman Süleyman’ın gerçeği bilmesi, o fotoğraflardan vazgeçmesi lazım. Kendisine alan yaratmaya çalışıyor. Alan yaratmaya çalıştıkça batıyor" dedi.

[old_news_related_template title="AKP’nin kalelerinde CHP ve İYİ Parti yükseliyor" desc="Orc Araştırma şirketi 6 kritik ilde halkın nabzını tuttu. ORC katılımcılara “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/30/iecrop/sandik-depophotos_16_9_1661899953.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpnin-kalelerinde-chp-ve-iyi-parti-yukseliyor-7337829/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan 'Niçin cumhurbaşkanı adayınızı açıklamıyorsunuz?' sorusuna yanıt" desc="CHP lideri Kılıçdaroğlu, 6'lı Masa'nın dağıldığını iddialarını yalanladı. 'Niçin cumhurbaşkanı adayınızı açıklamıyorsunuz?' sorusuna yanıt verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/31/iecrop/fbev_zhxeaijgwe_16_9_1661945900.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kilicdaroglundan-nicin-cumhurbaskani-adayinizi-aciklamiyorsunuz-sorusuna-yanit-7339096/"]