Manisa’nın Soma ilçesinin kırsal mahallelerinden biri olan Deniş Mahallesi'nde son 6 yıldır yaşanan kamulaştırma karmaşası sebebiyle vatandaşlar sıkıntılı günler yaşıyor. Deniş Mahalle Muhtarı Mehmet Ali İri ve mahalle sakinleri kamulaştırmadan kaynaklı yaşadıkları sıkıntıyı kendilerini ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na ve CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy’a anlattı.

MADENCİLİK FAALİYETİ MAHALLENİN 100 METRE YAKINA KADAR GELDİ

Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) bölgedeki yerüstü maden ocağı çalışmalarını rödovans sözleşmesiyle 2016 yılında Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne devretti. Kolin şirketi ise kendisine bağlı Hidro-Gen A.Ş. adı altındaki firma ile Deniş Mahallesi'nin yakınındaki yerüstü maden ocağında çalışmalara başladı.

Yerüstü maden ocağının faaliyet alanın genişletileceği ve Deniş Mahallesi'nin faaliyet alanını içerisinde yer olduğu gerekçesiyle 2016 yılında mahalle için ‘Kamu yararı’ adı altında kamulaştırma kararı alındı. 6 yıldır kamulaştırma çalışmaları devam ederken, yer üstü maden ocağının faaliyetleri 2 yıl önce mahalleye 150 metre yakınken, şimdi mahallenin 100 metre mesafesine kadar geldi. Her geçen yıl mahalleye yaklaşan madencilik faaliyetleri vatandaşları hem sağlık, hem de yetirdikleri ürün bakımından olumsuz yönde etkilemeye başladı.



“BAKKAL YOK, SU YOK, 150 HANEDEN 20 HANEYE DÜŞTÜ”

Deniş Mahallesi'nin 6 yıldır kamulaştırma çilesi yaşadığını ifade eden mahalle muhtarı Mehmet Ali İri, madencilik faaliyetlerinin artık kapılarına kadar dayandığını, ancak kamulaştırma sürecinin halen devam ettiğini ifade etti.

Mahalle muhtarı Ali İri yaşanan sıkıntıyı şu cümlelerle dile getirdi: “6 yıldır bir kamulaştırma bilmecesini çözmeye çalışıyoruz. Şirket finansal yük getireceği sebebiyle kamulaştırmayı 15 yıla yaydı. 4 yılda sadece 16 parsel kamulaştırıldı. Mahallemizde 450 parsel daha var kamulaştırılacak. Kamulaştırma sıkıntısı sebebiyle mahallede bakkalımız kalmadı. 2 yıl önce 5 kahvehanemiz vardı, şimdi hiç yok. Son iki yılda 150 olan hane sayımız 20’ye düştü. Suyumuz yok. Çeşmelerden akan suyu içme suyu olarak kullanamıyoruz. Haftada bir kere tankerle içme suyu taşınıyor mahalleye. Vatandaşımız büyük mağduriyet yaşıyor.”

“HEM SAĞLIMIZ, HEM ÜRÜNLERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Madencilik faaliyetlerini artık köyün 100 metresine kadar yaklaştığını dile getiren Muhtar İri, madenden çıkan tozların vatandaşların sağlığını ve yetiştirdikleri ürünleri olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

İri açıklamasına şu cümlelerle devam etti: “Madenden patlatılan dinamitler sebebiyle mahalledeki evlerde çatlaklar oluştu. Mahalle sakinleri her gün korkuyla yaşıyor. Çıkan tozlar sebebiyle vatandaşlarımızda üs solunum yolları rahatsızlığı arttı. Yetiştirdiğimiz ürünler tozlardan olumsuz etkilendi. Şu anda yaz günü mahallede hiçbir vatandaş evinin penceresini kapısını açamıyor. Çünkü toz içinde. İktidar tarafından burada siyaset hiç çalışmıyor. Hangi kapıyı çaldıysak yüzümüze kapandı. Artık kaderine terk edilmiş bir mahalleyiz. Bir an önce bu kamulaştırma bilmecesini çözülmesini bekliyoruz.”



“BAŞKALARINA NASIL KIYAK YAPILIYORSA, BİZİM SORUNUMUZDA ÇÖZÜN”

Mahalle muhtarı Ali İri’nin ardından söz alan mahalle sakinleri de tepkilerini dile getirdi.

Sözlerine “Bizi öldürmeye çalışıyorlar” diyerek başlayan bir mahalle sakini tepkisini şöyle ifade etti: “Bizi tarihten silmeye çalışıyorlar. 70 yaşına gelmişim bu işlerle uğraşıyorum. Eğer Türkiye Cumhuriyeti içinde başkalarına kıyak yapılıyorsa, o zaman T.C. nüfusuna sahip bizlerinde sorunun çözsünler. Ankara, Avrupa sesimizi duymasını istiyoruz. Biz T.C. vatandaşıyız, Yunanistan vatandaşı değiliz.”

Baston değneğiyle yürüyen yaşlı bir kadın ise şöyle konuştu: “Eskiden dimdik yürüyebiliyor, 5 kilo değil, 20 kilo suyu sırtlanıp taşıyabiliyorduk. Şimdi mahalledeki herkes baston değnekli. Evimiz çatlaklar ve toz içinde. Sorunu çözülmesi için illaki kanser olup ölmemiz mi gerekir. 2 haftadır su gelecek diye bekliyoruz. Böyle yaşamaktan biz bıktık artık.”

“VATANDAŞI GÖRMESİ GEREKEN İKTİDAR ŞİRKETİ KOLLUYOR”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise, yıllardın çözümlenmeyen kamulaştırma bilmecesinin iktidarın ayıbı olduğunu ifade ederek, iktidarın vatandaşın yanında değil, şirketlerin yanında olduğunu Deniş Mahallesi'nde bir kez daha gördüklerini ifade etti.

CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Madencilik faaliyeti mahallelinin kapısına kadar dayanmış durumda. Ama kamulaştırma sorunu halen sürüyor. Her gün patlatılan dinamitler yüzünden evlerde çatlaklar oluşmuş, ortaya çıkan toz vatandaşı canından bezdirmiş.

Mahalle kamulaştırma alanı olduğu için vatandaş ne evlerini tarlalarını satabiliyor ne de kredi çekebiliyor. Şirket ise daha önce verdiği fiyatın altında kamulaştırma bedeli teklif ediyor. Evler için 110-115 bin lira. Bu parayla nereye gidelim diyor vatandaş. Devlet yeni kuracağı yerleşim yerine yapılacak evler için  ise ek para istiyor.

Alım gücü olmayan vatandaş bunu nasıl karşılaşın. Maalesef Deniş artık yaşanmaz hale gelmiş. Meclis’te defalarca dile getirmemize rağmen, önergeler vermemize rağmen, muhtarın ve vatandaşların tüm girişimlerine rağmen yıllardır süren sorun bir türlü çözülmedi. Vatandaşın yanında durması gereken iktidar maalesef şirketi kollamakta. Bugüne kadar sorunu görmezden gelen AKP’nin bu sorunu çözmesini kimse beklemiyor artık. İktidara geldiğimizde mahallemizin sorununu biz çözeceğiz.”

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Deniş mahallesinin yakınlarında madencilik faaliyetlerine yürüten Hidrojen-Gen A.Ş.’nin bağlı olduğu Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yaşanan kamulaştırma süreciyle ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ruhsatı Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait olan ve rödovans sözleşmesi çerçevesinde madencilik faaliyetleri yürüttüğümüz Manisa İli Soma İlçesi Deniş Mahallesi köy yerleşim alanını kapsayan 149 adet parselin kamulaştırma süreci devam etmektedir.

TKİ tarafından yürütülen kamulaştırma çalışmaları kapsamında uzlaşma görüşmeleri sonucunda yaklaşık yüzde 80’lik bir bölümün kamulaştırma süreci tamamlanmıştır ve konuya ilişkin ödemeler Temmuz ayı sonunda yapılıp bitirilecektir. Teklif edilen kamulaştırma bedellerini kabul etmeyen yüzde 20’lik bölüme ilişkin ise süreç devam etmektedir.  Öte yandan söz konusu bölgede yaklaşık 50 yıldır madencilik faaliyetlerinin sürdüğü ve bu nedenle köy hane sayısında yıllara sari bir azalma olduğu bilinmektedir.”

[old_news_related_template title="Muğlalı çevreciler, Balcılar Barajı projesinin iptalini istiyor" desc="Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yapılması düşünülen Balcılar Barajı ve Sulaması, Hidroelektrik Santralleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Projesi'ne bölge yaşayanları karşı çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/08/iecrop/22acedd3-430e-42ab-b05c-83af768b0cf4_16_9_1652011456.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/muglali-cevreciler-balcilar-baraji-projesinin-iptalini-istiyor-7122216/"]