Sosyal ağ kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri haline gelen veri güvenliği gün geçmiyor ki bir platformda daha ihlal edilsin. Meta'dan Twitter'a platformlarda yaşanan gizlilik ihlalleri, veri güvenliğiyle ilgili alınan yetersiz önlemler şimdi de TikTok'ta bir skandal olarak ortaya çıkıyor.

New York Times'ın haberine göre; dışarıdan bir hukuk firması tarafından yürütülen soruşturmada, çalışanların muhabirlerin yerini tespit etmeye çalıştıklarını ortaya çıkardı. Çalışanlardan ikisi ABD'de ve ikisi de ByteDance'in bulunduğu Çin'deydi.

Şirketin, çalışan davranışını izlemekten sorumlu ekibi, BuzzFeed News ve Financial Times muhabirlerinin TikTok hesaplarıyla bağlantılı IP adreslerine ve diğer verilerine erişildiğini belirledi. Çalışanların ayrıca gazetecilerle bağlantılı çok sayıda kişinin verilerine eriştikleri söyleniyor. Hatta Forbes, ByteDance'in daha önce BuzzFeed News için çalışan üç muhabirini takip ettiğini iddia ediyor. Söz konusu muhabirilerin yer aldıkları yayınların hepsi, TikTok hakkında raporlar yayınlamıştı.

ÇALIŞANLARINI SUÇLADI


ByteDance ise bu veri ihlalinden çalışanları sorumlu tutarken yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Artık ByteDance'ta çalışmayan bu kişilerin suiistimali, kullanıcı verilerine erişim elde etme yetkilerinin korkunç bir şekilde kötüye kullanılmasıdır ve bu uygunsuz davranış kabul edilemez. Veri güvenliğini inanılmaz derecede ciddiye alıyoruz ve erişim protokollerimizi geliştirmeye devam edeceğiz."

Ekim ayında Forbes, ByteDance'in İç Denetim ve Risk Kontrol departmanı üyelerinin belirli ABD vatandaşlarının konumlarını izlemek için TikTok'u kullanmayı planladığını bildirmişti. ByteDance bu iddiaları yalanlamış ve Times'a bu departmanı yeniden yapılandırdığını ve herhangi bir ABD verisine erişmesini engellediğini söylemişti.

Soruşturma ve çalışanların işten çıkarılma haberi, ABD'de TikTok'u yasaklamaya yönelik çeşitli girişimlerin ortasında geliyor. Georgia ve Teksas dahil olmak üzere bir düzineden fazla eyalet, uygulamayı devlete ait cihazlarda engelledi.

[old_news_related_template title="FBI: TikTok verileri casusluk için kullanabilir" desc="ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Chris Wray, sosyal medya platformu Tiktok'un kontrolünün Çin hükümetinin elinde olduğunu belirterek, bunun ABD için ulusal güvenlik endişesi doğurduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/02/iecrop/tiktok-aa_16_9_1670017871-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/fbi-tiktok-verileri-casusluk-icin-kullanabilir-7514763/"]

[old_news_related_template title="ABD'den TikTok'a dava: Çocuklara uygun olmayan içerikler gösteriyor" desc="ABD'de Indiana eyaletinden TikTok'a dava açıldı. Indiana, popüler sosyal medya platformunun kullanıcılarını, çocuk güvenliği ve veri güvenliği konusunda yanılttığı için TikTok'a dava açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/08/tiktok-reuters.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/abdden-tiktoka-dava-cocuklara-uygun-olmayan-icerikler-gosteriyor-7521647/"]

[old_news_related_template title="TikTok'tan endişe yaratan itiraf: Verilerinize erişiyoruz" desc="Son dönemde Facebook, Instagram ve Twitter'ın karşısında etkisini artıran Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'tan dikkat çekici bir açıklama geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/03/iecrop/tiktok-depo_16_9_1667452161-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/tiktoktan-endise-yaratan-itiraf-verilerinize-erisiyoruz-7457384/"]